Катедрата по ортопедия получи от МУ-Варна модерен ехографски апарат от ново поколение, оборудван специално за приложение в мускул-скелетната система. Той ще се използва, както за хирургични ортопедични интервенции, така и за научно изследователската и обучителната дейност в университета.

В България за първи път се внедрява подобен апарат от високо поколение, какъвто традиционно се използва в елитните клиники в Европа. Новата апаратура дава възможност, както за високоспециализирана диагностична и предоперативна дейност, така и за извършване на оперативни интервенции под ехографски контрол.

Първата операция, която лекарите извършиха, бе ахилотомия под ехографски контрол. Ахилотомията е част от лечението на  криво ходило, но с помощта на новия апарат специалистите получават точна информация за прецизността на извършената интервенция и на резултатите от нея.

„Всички в катедрата по ортопедия и травматология сме изключително щастливи. Ще използваме ехографския апарат за предоперативен и следоперативен скрининг, при големи костни операции, при предоперативно планиране на раменна, ахилесова и тазобедрена патология, както и при травми от спешен порядък.

Апаратът дава безспорно точна картина и при ранен бебешки скрининг на тазобедрената става“, зяви по повод на новата придобивка проф. д-р Димитър Райков, ръководител на Клиниката по ортопедия и травматология в МУ-Варна.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лекари спасиха млада жена и бебето й

Варненски лекари от МБАЛ „Света Анна спасиха млада жена в напреднала бременност и направиха възможно раждането на бебето й живо и здраво, въпреки непостигнатата пълна зрялост и тежкото общо състояние на майката, съобщиха от здравното заведение.

Националната стратегия за младежта до 2020 г. бе представена във Варна

Националната стратегия за младежта до 2020 година бе представена днес във Варна от зам.-министъра на младежта и спорта, Ваня Колева. Събитието се проведе в Юнашкия салон и събра представители на младежки организации, студентски и ученически съвети, които се запознаха с реализираните дейности до момента и с предстоящите събития.

Отрязаха помощите на над 100 семейства във Варна

Общо 103 семейства със 105 деца във Варна са санкционирани през януари от общинската дирекция „Социално подпомагане“. Те не са получили детските надбавки за периода, в които хлапетта са били нередовни в училище и са натрупали повече от 5 отсъствия, съобщи социалната шефка в морския град, Адриана Григорова.