Ортак на БГ Мадоф  острие на Кремъл

Ортак на БГ Мадоф острие на Кремъл

Малинов се опитва да превърне България в пета колона на Кремъл, запозна Василев с Малофеев и Решетников

Близкият сътрудник на БГ Мадоф Цветан Василев Николай Малинов, който е офицер за свръзка с руските му олигархични приятели като Константин Малофеев, изпълнява ролята на острие на Кремъл за налагане на руско влияние над България.

 

Бизнесменът и бивш депутат, който е дългогодишен председател на Национално движение „Русофили“, официално се счита за главния проводник на интересите на Кремъл у нас, а през миналата седмица блесна на международната сцена с участие в Четвъртия международен ливадийски форум. Форумът се проведе на анексирания от Русия украински полуостров Крим, под егидата на горната камара на Федерално събрание на Русия. Участвали са русофилски организации от цял свят.

По собствените си самохвални твърдения Малинов се изявил като

един от най-страстните агенти за влияние на Русия

и идеите му за увеличаване на властта на Кремъл над България и държавите от Източна Европа били горещо посрещнати от представителите на властта в Москва. В частност - в лицето на председателя на Съвета на Федерацията на Русия Валентина Матвиенко. Малинов предложил на руските си другари да се създаде междуведомствен съвет на руските агенции, министерства и организации, занимаващи се с наука, култура, образование и спорт, с който съвет той и колегите му русофили от цял свят да могат да контактуват по-тясно. Освен това бившият депутат предложил и изграждането на международно русофилско движение и създаването на Съвет на ветераните – русофили, в който да бъдат включени редица личности с международно влияние, които да лобират за интересите на Русия по света. Русофилските изпълнения на Николай Малинов са част от политиката на Кремъл за налагане на влияние и овладяване на държави от бившия Източен блок, като България, отделянето от европейските им партньори като ЕС и НАТО и приобщаването им към Евразийския съюз. Дипломатическите напъни на агентите за влияние на Русия като Николай Малинов са част от т. нар. хибридна война, която Кремъл води за овладяването на България. Пръв за нея предупреди преди няколко години бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов в доклада на МО за състоянието на армията за 2014 година.

Николай Малинов обаче не работи за превръщането на България в пета колона на Русия само на идеологическата сцена, чрез културни мероприятия и участия в конференции. Малинов е бизнесмен и представител на редица руски медии у нас. Той е бивш издател на партийния вестник на БСП „Дума“ и от години има сериозни интереси в овладяването на медийния пазар в услуга на руските си другари. Докато е партиен деец в БСП и издател на печатния им орган „Дума“, Николай Малинов поддържа и тесни бизнес контакти с Цветан Василев, за което свидетелстват и собствените му показания по делото КТБ. Излиза, че с благоволението на БГ Мадоф

 по времето на Малинов „Дума“ едва ли не е издържана с пари от КТБ.

Паралелно с това Малинов е също така и офицерът за свръзка на приближената до Кремъл руска олигархия с БГ Мадоф. В Русия сред близките приятели на Малинов е митичният генерал от съветското разузнаване Леонид Решетников, както самият генерал неведнъж е обявявал. Много добър приятел на Решетников и негов колега в ръководството на Дружеството за развитие на историческото образование „Двуглав орел“ е руският православен олигарх Константин Малофеев. Съответно като приятел на приятеля именно Николай Малинов запознава Малофеев със своя мустакат авер Цветан Василев. В свое интервю от преди години Малофеев сам разказва, че след фалита на КТБ, когато Василев се укрива в Белград, той се свързва с него чрез Малинов и дори му отива на гости, където двамата олигарси Цветан Василев и Константин Малофеев си „говорили за църкви“.

Явно разговорът на Малофеев с Василев се оказва доста плодотворен, тъй като веднага стартират общите си далавери с цел

овладяване на апетитните активи, купени с пари на вложителите в КТБ.

Първият публичен опит за това е направен през март 2015 г., когато на сцената се появява бандата за 1 евро на белгиеца с московски паспорт Пиер Луврие. Той обявява, че банкерът беглец му продал, докато се крие в Белград, златните активи, закупени със заеми от КТБ - „Дунарит”, „Авионамс”, БТК, НУРТС, „Фърст диджитал“ и ГАРБ. Групата измамници със скъпи костюми, ръководени от Василев, не успяха да придобият активите, тъй като обществото и институциите ни реагираха остро срещу наглия грабеж, целящ единствено да легитимира прехвърлянето на активите, закупени с парите на вложителите във фалиралия трезор, в полза на подставени от Василев лица. В медиите се появи информацията, че Пиер Луврие и олигархът Малофеев са били съдружници в руския фонд „Маршъл Кепитъл“. Тази връзка е осветена и от самия Малофеев, който твърди пред руската медия "Ведомости", че се е познавал добре с Пиер Луврие и двамата имали общи бизнес планове. Напълно ясно е, че Луврие е имал мисия, поръчана му от Василев и руския му покровител Малофеев – да открадне активите на КТБ, но фино, през скалъпена история за група инвеститори.

След провала на Пиер Луврие и неуспешния опит за овладяване на активи от КТБ на сцената излиза следващият руснак, също близък на олигарха Малофеев – Дмитрий Косарев. Този път с безумната идея, че Василев му бил прехвърлил множество активи, закупени с парите на КТБ като БТК, НУРТС, „Дунарит” и други, срещу задължението на Косарев да го охранява – него и семейството му. В подписания между Василев и Косарев договор двамата се уговарят да разпределят приходите от бъдещата продажба на активите в съотношение 80% за Василев и 20% за Косарев. Да разпределят активите, закупени с парите на вложителите в КТБ. За тези активи нито Василев е давал пари, нито пък Косарев, но и двамата нагло претендират, че им принадлежат. Двамата се договарят и Косарев се развихря – започват да валят всевъзможни искове срещу руската банка ВТБ, която закупи БТК на публичен търг. Но Косарев претендира, че именно той бил собственик на БТК, без да е дал нито лев за придобиването на компанията, като това обаче не му пречи по всякакъв начин да се противопоставя на всяко корпоративно действие на телекома. Косарев не посегна на „Дунарит“, въпреки че и това предприятие е в договора му с Василев, само защото там междувременно влезе друг приятел на бившия банкер – оръжейникът Емилиян Гебрев, с когото руските благодетели на Василев явно са в добри отношения. Според "Коммерсант" Косарев е бивш вицепрезидент на "Инфра инжиниринг" - дружество под контрола на Малофеев. Доказателство за това е и че Косарев ползва услугите на същата мощна адвокатска кантора, която обслужва олигарха в други негови бизнес начинания.

Така на пистата на съмнителните бизнес отношения Малинов е топлата връзка между Цветан Василев, ограбените от него активи на КТБ и руската олигархия, подкрепяща Кремъл. Паралелно с това същият този агент Малинов с помощта на неговите руски другари облъчва обществото с антиевропейска пропаганда и московски частушки. А, парите? Парите по традиция идват от изтърбушения от Цветан Василев трезор на КТБ.

Квартетът в черен списък на ЕС и САЩ

Ортаците на Българския Мадоф са в черен списък на ЕС и САЩ заради подкрепата си за сепаратистите в Донецк и Крим. На квартета Малофеев, Косарев, Гиргин и Александър Бородай е забранено да влизат в страните от Евросъзюа и Щатите, както и да оперират на тяхна територия. Бородай е сред най-приближените на Малофеев, бил е PR консултант в компанията му „Маршал Кепитъл“, а впоследствие и „първи министър-председател“ на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Стрелков - бившият бодигард на Малофеев и шеф на охраната му, е бил в спецчастите на наследника на КГБ - Федералната служба за сигурност на Русия. Участник е във войната в Приднестровието, където е свързан с казаческите отряди, после се бие в Босна на страната на Република Сръбска. Обвиняват го във военни престъпления, извършени във Вишеград, Фоча и Сараево. Гиркин беше осъден от американски съд на $400 млн. компенсация за близките на загиналите пътници от сваления малайзийски „Боинг“.

Протеже на Путин хвали идеите му

Ливадийският форум, на който Николай Малинов щедро представя идеите си за пропагандна инвазия на русофилството, се провежда под патронажа на знаковата фигура в политическия живот в Русия Валентина Матвиненко. Тя заема поста председател на Съвета на Федерацията на Русия и е известна като едно от най-верните протежета на самия руски президент Владимир Путин. Матвиненко е фармацевт по образование, но на практика прекарва цялата си трудова кариера като партиен работник, а след Перестройката - като държавен служител. Големият й възход в политиката е при втория президентски мандат на Путин, когато укрепва стабилно позициите си. През 2003 г. е избрана за губернатор на Санкт Петербург, където работи 9 години, а след това поема ръководството на Съвета на Федерацията на Русия, който се явява горна камара на националния парламент. Синът й Сергей Матвиненко е известен милиардер, инвестиционен банкер и шеф във ВТБ. „Дайте наистина да обмислим тези организационни форми. Това е свежа, нова мисъл“, казва г-жа Матвиненко за предложенията на Никлай Малинов.

 Три опита за кражба с руските олигарси: Гласяха ТV7 за рупор на Русия

 Българския Мадоф Цветан Василев се е опитал на три пъти да открадне TV7 и News7 с помощта на руските си ортаци Малофеев и Косарев, за да превърнат двете български медии в пропаганден рупор на Кремъл. В един от тези напъни му помага проруският бивш издател на в. „Дума“ Николай Малинов, който запознал Малофеев с Василев. Константин Малофеев е сред първите граждани на Федерацията, включени в забранителните списъци на ЕС и САЩ.

Замисълът е бил след овладяването TV7 да се трансформира в православен канал с аналитична насоченост, а News 7 да играе ролята на новинарска телевизия. И двете е трябвало да обслужват геополитическите цели на Москва на Балканите. Именно такъв канал създава в Русия през 2014 г. ортодоксалният олигарх Константин Малофеев. Медията се нарича „Царьград ТВ“ и е интернет телевизия с информационна и аналитична насоченост. Защитава консервативни и монархически позиции и, разбира се, геополитическите тези на президента Владимир Путин. Аудиторията възлиза месечно на 20 млн. души, като каналът присъства в пакетите на основните кабелни оператори. Малофеев освен собственик е и генерален продуцент, като през 2017 г. постепенно сдаде властта на генерал Леонид Решетников. Генералът беше избран за председател на надзорния съвет на „Царьград ТV”.

В крайна сметка след като TV7 губи лиценза си и руснаците губят интерес към нея, но през септември 2017 г. Василев прави четвърти отчаян опит да наложи контрол над медията. През дружеството „Вояджър резорт“, собственост на верния му паж Йордан Златков. Съдът обаче го порязва, а в крайна сметка миналия февруари TV7 e окончателно обявена в несъстоятелност и е наложена обща възбрана върху нея, става ясно от решението на магистратите. Така приключва и сагата с опитите да се попречи на държавата да се опита да осребри актива.

Въпреки всички опити на банкера беглец да скъса пъпната връв между кредитирането от КТБ и TV7, в делото по обявяването на телевизията във фалит бяха представени документи, доказващи, че десетки милиони заеми от КТБ са отишли именно в медията. Любопитното е, че те дойдоха от „Краун медиа“, която поиска да бъде вписана като основен кредитор на телевизията. В периода 2011-2014 г. в телевизията са налети близо 300 млн. лева от фалирания от Цветан Василев трезор. Само че не под формата на директни заеми (бел. ред. - такъв има само един – за 7,8 млн. лева), а сред косвени необезпечени кредити, отпуснати от КТБ през ТЦ-ИМЕ, което пък ги дава на фирмата собственик на телевизията “Краун медиа“. Това прави по 100 млн. лева на година, а статистиката показва също, че в медията са били инжектирани около 1/15 от източените от трезора пари. 

Канадският публицист Майкъл Колбърн за движението:

Искат да върнат България в орбитата на Русия

 Движението на българските русофили, предвождано от бизнесмена Николай Малинов, преследва политическата цел за връщането на България в орбитата на Русия. Това гласят част от изводите в статията "Паметниковата обсебеност на българските русофили". Сайтът „Кода“, за който работят няколко реномирани англоезични журналисти, публикува в края на миналата година тази статия от канадския публицист Майкъл Колбърн, посветена на българските русофили и тяхното национално движение начело с Николай Малинов.

„Според Николай Малинов 35-хилядното Национално движение на русофилите е просто културна организация, голям клуб, който строи паметници и организира фестивали, за да напомня на българите за дълбоките им исторически, културни и езикови връзки с Русия“, пише авторът и цитира своя събеседник: "Днес Русия има духовен план за спасяването на Европа - чрез традиционните ценности и силната държава в един многополюсен свят". Майкъл Колбърн припомня, че Русия упражнява влияние в цяла Европа, а някои хора в България приписват на Малинов и неговото движение сериозна политическа цел - страната им и занапред да остане в орбитата на Кремъл.

„Руският език също е важен за русофилите, които са организирали национални фестивали на руските поезия и танц за деца (под мотото "Нека винаги да бъде слънце") и са помогнали да се финансират курсове по руски език в повече от 300 детски градини в цяла България. Всичко това е част от мисията на Малинов да насърчава привързаността на българите към Русия "на фона на историческите традиции, православното християнство и славянските идеи и ценности".

Тази година русофилите са спонсорирали екскурзии до България за руски военни кадети, спечелили конкурс за историческо есе, като авторите на първите три премирани есета за Руско-турската война са посетили "обекти на руската слава" в България", обяснява по-нататък авторът на статията, след което пише и за един човек, който е добре познат на българската публика.

"Леонид Решетников, когото Малинов нарича свой приятел, по време на службата си в СВР (руското външно разузнаване) беше известен като „краен ястреб“. Той ежегодно прави класация на "русофобските чуждестранни журналисти", а наскоро заяви, че "е време Русия да се върне на Балканите". Решетников и Малинов имат и общ приятел - руския инвестиционен банкер Константин Малофеев, когото САЩ и Европейският съюз санкционираха заради предполагаема финансова подкрепа за руските подразделения в Украйна. През 2015 година Малинов и Малофеев с обединени усилия се опитаха да погълнат частната телевизия TВ7. По същото време в едно интервю Малофеев казва, че връзката му с Малинов е "много близка" - и предсказва "брилянтно бъдеще" за русофилите. Но това "брилянтно бъдеще" все още се чака. Превземането на TВ7 в крайна сметка се провали, а телевизията беше закрита.

В последния си годишен доклад "Русофилите" признават "финансови затруднения", но в същото време твърдят, че през последната година даренията и спонсорите са се увеличили. Официално обаче не огласяват подробности“, пише още авторът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.