0

И ма едни такива благословени хора, които на Нова година никога не са си вкъщи, за да бъдат...с нас. Или поне с някои от нас. И в дванайсетия час на 2018-а Орлин Горанов ще радва с кадифения си глас посетителите на Балнеохотела в Поморие – любимо за него място, където съчетава полезното с приятното: малко СПА процедури за релакс през деня и много хитове от пребогатия му репертоар вечерта, за да изпратят почитателите му старата година с усмивка и да си помечтаят заедно с него за новата.

Има едни такива благословени хора, които на Нова година никога не са си вкъщи, за да бъдат...с нас. Или поне с някои от нас. И в дванайсетия час на 2018-а Орлин Горанов ще радва с кадифения си глас посетителите на Балнеохотела в Поморие – любимо за него място, където съчетава полезното с приятното: малко СПА процедури за релакс през деня и много хитове от пребогатия му репертоар вечерта, за да изпратят почитателите му старата година с усмивка и да си помечтаят заедно с него за новата.

Покрай певческите си ангажименти един от най-вълнуващите поптенори на България напоследък сигурно е навъртял хиляди километри зад волана. Оттам успя да подготви и по-голяма част от излязлата наскоро своя автобиографична книга „Да започнем отначало“. „Благодаря на издателство „Книгомания“ за доверието и на моята приятелка Веселина Паскова, с която се опитахме да посъберем интересни случки от живота. Аз обичам да разказвам най-различни истории. Така че нека наречем книгата едно пътуване. Мисля, че всеки читател би могъл да намери нещо от себе си вътре“, казва Орлин. За да съчетае битието си на активен артист с вглъбяването на писателя, Горанов използва интересен подход. „Беше много весело, защото в продължение на дълги часове Веси Паскова пътуваше заедно с мен в колата от едно място на друго. И така лека-полека, стъпка по стъпка съдържанието се изля. Човек като иска, начинанията му се осъществяват“, обяснява певецът. Тъй като до момента е бил далеч от тихите занимания на пишещото братство, книгата е провокация за него, но той решава, че макар да му е рано за мемоари, може да пресъздаде по нов начин историите, които цял живот разказва и с които повечето му приятели го познават. „За тях са вицове, за мен са притчи, но така или иначе винаги има по нещо интересно в тях“, убеден е авторът. Освен всичко, със своите откровения, споделени с невероятно чувство за хумор, той

пуска и някои пасове към читателя

с които да го накара да осмисли и собствените си стъпки в житейския път...

Спортсмен, полиглот, поливалентен артист, опитомил с чара си и естрадната, и оперната сцена, и пространствата на мюзикъла, Орлин Горанов нарича себе си „професионален пътник“: и до днес да пътешества за него е не само страхотно удоволствие, но и необходимост. По всички възможни начини – по суша, по въздух и по море. Има квалификация на инструктор по ветроходство и участници в мъжката компания, с която някога са порили вълните, издават, че младият Орлин, по онова време вече голяма звезда, хич не се надувал, а под кревата му винаги имало запаси от ментовка за добри другари, когато нощем пиенето свърши... „Единственото ново нещо, което досега не бях правил, беше книгата. Подходих като към територия инкогнита, но за да се заеме човек с подобна авантюра, трябва все пак да е нахвърлял вече материала в главата си. Трябва да е наясно накъде е тръгнал и най-вече – защо го прави, защо сяда да пише – откровен е певецът. – Мисля, че всеки има какво да разкаже, независимо от пиедестала на коя възраст, стига да е назряло в ума му, да е градивно и да има защо“. Тогава ще стигне до адресата си и не само ще говорим, а и ще се чуваме един-друг, убеден е Орлин.

Когато в края на 80-те поп сцената става тясна за богатия вокал на Горанов, той завършва оперно пеене в Музикалната академия и задълго е сред топсолистите на Пловдивската опера. Сега твърди, че за него това е приключил етап. „Всяко нещо с времето си. Имах прекрасни години в операта, за които съм благодарен, но мисля, че трябва да се оттеглиш, преди да ти кажат „Довиждане“ на една възраст, на която е нормално да отстъпиш място на младите. А с каквото мога да бъда полезен, винаги съм на линия. С удоволствие вече пета година се занимавам с преподаване в Югозападния университет в Благоевград“, казва Орлин. Освен вокално майсторство той иска да предаде на студентите и своите житейски принципи: да влагат много любов в онова, което правят, защото музиката не е състезание, не е надбягване, не е вдигане на тежести или каквото и да било друго – тя е преди всичко любов.

Днес, когато няма никакви жанрови ограничения, „бракът между опера и естрада“ е в световните модни тенденции в музиката. Орлин Горанов има хъс за такива експерименти още преди трийсетина години, когато отношенията между сериозната и леката музика са драстично различни. Той осъществява новаторски за онзи период проект от 3 парчета в стил поп-опера с примата на Музикалния театър Еделина Кънева. Догодина отново с нея и с екипа на Бургаската опера Орльо ще припомни какво е качествен микс между класика и съвременно звучене със спектакъла „Приказка за двама“. Изобщо елегантният рицар на подиума е

сред най-желаните дуетни партньори за дамите

от бранша: култови са изявите му с Кристина Димитрова, Марги Хранова, Мариана Попова, Тони Димитрова... Преди година певецът дори организира юбилеен концерт „Орлин Горанов и приятелки“. Трудно ли е никога да не се сдърпаш с колежка, или пък да си останете само приятели, без да навлизате в зоната на опасните връзки? „На мен ми е лесно, аз имам много приятелки жени и досега не съм имал никакви проблеми с тях. Има една неписана граница, която, ако човек прекрачи, нещата се объркват. А когато спазваш тия елементарни закони, всичко ще е о`кей“, категоричен е джентълменът. Преди 2 десетилетия той е имал постоянни професионални ангажименти в една от най-внушителните концертни зали в Европа – „Фридрихщат Палас“ в Берлин, и цели 3 години е делил сцена с величия от ранга на Жилбер Беко, Карел Гот, Джана Нанини, Катерина Валенте, Шака Кан... С усмивка доверява, че не би се разсърдил, ако някое от тези светила се сети за него и го покани за дует. Отворен е за предложения. „Има интересна атмосфера в нашия живот. Музикантите навсякъде по света са едно семейство, а онези, големите, които наричаме звезди, са толкова земни и готини, че не създават никаква дистанция“, уверява той.

Валя – съпругата на Орлин Горанов, също има вокална дарба, но той винаги е бил на мнение, че един певец вкъщи стига. На купон с приятели обаче нежната му половинка с удоволствие извисява глас. Лъвът Орлин определя житейския им дует като успешен. Защо? „Отговорът е прост:

30 години да бъдеш с жената, на която си казал „да“

и си се врекъл на нея – мисля, че това е победа и за двамата. Тя е прям човек, не търпи лигавщини и двуличие, затова я уважавам безкрайно много. Валя винаги ми е била коректор за доста от нещата, които правя. Хубаво е да имаш верен другар, който да ти казва от добро сърце кое да поправиш“, разказва певецът за своята душа близнак. И добавя, че съпругата му с усмивка приема фенките му през годините, та и до днес. „Всяка жена на нейно място би била горда с това, че мъжът й е харесван“, шеговито коментира той. За Нова година семейството чака към компанията им в Поморие да се присъедини и дъщеря им Жаклин, която живее в САЩ.

След еуфорията около мюзикъла на Софийската опера Mamma Mia, в който Орлин Горанов е гост-звезда, тенорът се надява 2019-а да върне в афиша още едно хитово заглавие с негово участие – „Човекът от Ла Манча“, продукция на Пловдивската опера, където е в митичния образ на Дон Кихот. Мюзикълът ще се включи в програмата на новата Европейска столица на културата и много гости на града ще имат възможност да го видят през април. А сега на всички свои фенове певецът пожелава като него да сбъдват мечти: „Както обичам да казвам по време на мои концерти, никога не е късно човек да си покаже крилцата. Повод за летене все се намира!“.