0

Р уски учени, проследяващи миграцията на орлите буквално фалираха, след като част от птиците отлетяха към Иран и Пакистан, а трансмитерите им, които изпращат сигнали чрез мобилната мрежа, навъртяха космически сметки от таксите за роуминг.

Руски учени, проследяващи миграцията на орлите буквално фалираха, след като част от птиците отлетяха към Иран и Пакистан, а трансмитерите им, които изпращат сигнали чрез мобилната мрежа, навъртяха космически сметки от таксите за роуминг.

След като научил за проблемите на учените руски мобилен оператор предложил да анулира огромния дълг и да пренасочи проекта към специална и по-евтина тарифа. Изследователският екип започнал да набира средства, за да си погаси сметките чрез инициатива в социалните мрежи.

Птиците отлетели от Южна Русия и Казахстан. Пътешествието на степната орлица на име Мин обаче било особено скъпо, тъй като тя отлетяла от Казахстан в Иран. През лятото птицата внезапно излязла от обхват и насъбраното количество SMS-и в трансмитера му били изпратени наведнъж, след като Мин навлязла в иранското въздушно пространство.

Цената на текстово съобщение в Казахстан е 15 рубли (30 цента), но всяко такова в Иран струва 49 рубли. Мин успяла наведнъж да изразходва целия бюджет за проследяване на всички орли.

SMS-ите предават координатите за местоположението на птиците по време на тяхната миграция. След това учените използват сателитни снимки, за да видят дали орлите са достигнали безопасна локация. Степните орли са застрашен вид в Русия и Централна Азия. Птиците гнездят в Сибир и Казахстан и след това отлитат за Южна Азия, където прекарват зимата.