0

А ко не сте пробвали едно от най-традиционните за българската кухня ястия, а именно Родопския клин, известен още като Родопска баница, време е да го направите.

Ако не сте пробвали едно от най-традиционните за българската кухня ястия, а именно Родопския клин, известен още като Родопска баница, време е да го направите.

Приготвянето на тази баница с ориз и сирене отнема по-малко от час, а пробвате ли я, със сигурност ще си оближете пръсите и тя ще стане неизменна част от домашната ви трапеза. А защо да не я окичите с нещо традиционно на предстоящия Националнен празник. Ако пък не можете да доочакате 3 март, за да опитате Родопската баница, запретвайте ръкави още сега....

Ето и оригиналната рецепта...

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

брашно - 800 г
олио - 10 с.л.
ориз - 300 г
сирене - 500 г
масло - 200 г
сол - 2 щипки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Пресейте брашното заедно със содата. Направете в средата кладенче и изсипете олиото и около 300 мл вода. Замесете тесто. Месете, докато на повърхността на тестото не се появат мехурчета.

Оставете готовото тесто да си почине 15 минути, след което го разделете на малки топчета, т.нар гьозлемета, и ги разточете на кори с големината на тавата, в която ще печете родопската баница.

Оставете корите да си починат. Залейте ориза с 700 мл вода и варете за около 15 минути. Отцедете го и го оставете да се охлади. Щом изстине го смесете с натрошеното сирене.

Намажете дъното на тавата обилно с масло. Отгоре покрийте с 2 от готовите кори, всяка от които обилно намазана с масло. Поръсете с плънката, покрийте с още две намаслени кори, като гледате краищата им да се подгънат под долните две кори.

Запечете баницата за 5-7 минути в максимално загрята фурна. Извадете я и я обърнете с помощта на друга тава. Запечете още 5-10 минути и поднесете с айран.