Организират трудова борса за работници през летния сезон

Организират трудова борса за работници през летния сезон

Регионалната служба по заетостта във Варна организира Пролетна трудова борса за търсещи работа в сферата на туризма, услугите, търговията, транспорта и аутсорсинга.

Тя ще се проведе на 28 март, съобщи директорът на службата в морския град, Божидар Михайлов. „В Юнашкия салон в четвъртък от 10 часа на едно място ще се съберат търсещи работа и работодатели. Нашата цел е да скъсим дистанцията между предлагащите работа и тези, които я търсят в началото на летния туристически сезон.

Тази година са поканени работодатели от различни сектори на реалната икономика във Варна. Вратите са отворени и за всички, които активно търсят работа, включително студенти и ученици, които желаят да работят през лятната ваканция“, коментира Михайлов.

Регионалната служба по заетостта организира и обучението на първите групи безработни във Варна по проекти на социалните партньори, включени в Националния план за действие по заетостта през 2019 г. Общо 443 безработни от областта ще се включат в обучения за придобиване на ключови компетентности и професионална квалификация.

На територията на варненската дирекция „Бюро по труда” обучение ще преминат 363 безработни, в Долни чифлик - 20, а от Провадия – 60 безработни. Курсовете, които ще се реализират са по професии в сферата на туризма и дейности, свързани с облагородяването на паркове и градини.

Най-много безработни, 93 души, ще се обучават за камериери, за работник в озеленяването - 60, за готвачи - 40 и за работник в заведения за хранене и развлечения – 35 безработни. Други 55 ще преминат професионална квалификация за продавач-консултанти, 52 ще бъдат обучени за шивачи и 40 - за компютърни оператори.

В проектите е заложено и обучение на 20 души за екскурзоводи и  още толкова за заварчици, по 14 за касиери и сервитьор- бармани. Курсовете приключват през юни, като на част от успешно завършилите ще бъде осигурена 3-месечна субсидирана заетост.

Общо 1 096 безработни във варненска област са постъпили на работа през февруари, тази година. През януари са заявени 1 452 работни места, като на първичния пазар са обявени 1 356 свободни позиции. Най-много са местата 879 в сферата хотелиерството и ресторантьорството, 89  са в търговията, 55 в преработващата промишленост, 43 в образованието, 42 в селско стопанство, 89 в други професионални дейности.

По програми за заетост са обявени 58 работни места, а по мерки за заетост – 4. Други 34 работни места са по схеми на ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.