Организациите на производителите на череши и вишни също ще получат de minimis

Организациите на производителите на череши и вишни също ще получат de minimis

Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие” разшири обхвата по схемата de minimis  за българските овощари при реализацията на реколтата от череши и вишни. От финансиране ще могат да се възползват още организации и групи на производители в сектор „Плодове и зеленчуци”, които отглеждат череши и вишни, съобщиха от пресцентъра на разплащателната агенция.

Държавната помощ е част от облекчаващите мерки, въведени за фермерите, вследствие на пандемията от COVID-19. Финансова подкрепа ще получат преработвателните предприятия – субсидията покрива част от разходите, свързани с изкупуването, транспорта и преработката на реколтата през тази година.

Преработвателите трябва да са регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на БАБХ. За да получат средства по държавната помощ, е необходимо предприятията да отчетат с фактури закупените количества български череши пред ДФ „Земеделие“.

Добивите трябва да са произведени от земеделски стопани, участвали в схемата за обвързано подпомагане през  Кампания 2019 и са били допустими за подпомагане. След разширяването в нея ще влизат и организации на производители на череши и вишни, одобрени от министъра на земеделието, чиито членове са заявили участие в Кампания 2019 и по схемата за обвързано подпомагане за плодове  (череши и вишни), като е задължително те да са били допустими за подпомагане.

Срокът за подаване на заявления изтича на 15 юни, а срокът за представяне на документи за отчитане на изкупено количество продукция е 31 юни тази година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.