„Орфей и Евридика“ на Стефано Пода гастролират пред Народния театър
3

„Орфей и Евридика“ на Стефано Пода гастролират пред Народния театър

Изложба с фотографии от спектакъла "Орфей и Евридика" от Глук на гениалния режисьор, художник и хореограф Стефано Пода може да бъде разгледана пред Народния театър „Иван Вазов“ до 14 юни.

Събитието бе един от акцентите в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, и бе представено за пръв път по време на фестивала Opera Open.

В 24-те фотографии на Александър Богдан Томпсън са събрани емоциите на артистите и невижданата по мащаб и оригиналност сценография, вдъхновена от богатото културно наследство на траките и земите на Орфей, създадена специално за Античния театър.

Куратор на изложбата е Нели Раданова, а позициите в Градската градина пред Народния театър са предоставени от Столична община. Организатори на събитието са Италианският културен институт в София и Опера Пловдив. Предстои фотоизложбата да бъде представена в Рим и в Пловдив.

Стефано Пода е италиански артист, известен като създател на театър, основаващ се на целостта на изкуствата и стремящ се към цялостно възприемане, което превръща операта в пластично изкуство, богато на видения. Така неговата версия на „Орфей и Евридика“ на Глук в Римския театър на някогашния Филипопол намира естественото си място на античен спектакъл, който търси модерността в универсалния характер на мита и изгражда идеален мост между Италия и България, между мит и постмодерност, между историята и операта, разбирана като синтез на изкуствата.

Александър Богдан Томпсън не се определя като фотограф, а като автор на снимки. Негов инструмент е камерата, а снимката като произведение е медиаторът – тя бива едновременно и носител на авторовото усещане, и генератор на емоции, които търси да отключи у зрителя. До сценичната фотография, като свое средство за творческо споделяне, Александър достига след като самият той работи на сцената – като певец и помощник- режисьор в Операта в град Есен, Германия. Светоусещането му е формирано в резултат на богат професионален опит в много области и израстването му между различни култури.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.