Космическата компания от Обединеното кралство Orbex, представи най-големия в света 3D отпечатан ракетен двигател. Еднокомпонентният криогенен двигател с течно гориво ще участва във втория етап на инженерния прототип на ракетата носител Orbex Prime, като компанията твърди, че е по-мощен по обем от повечето тежки ракети носители.

Orbex Prime се разработва по договор с британското правителство за £ 5.5 милиона, като част от друг договор с Lockheed Martin, които ще получат £ 23.5 милиона за изграждането стартовите съоръжения в Съдърланд (Sutherland), в Шотландските възвишения и нова система за разполагане на сателити, наречена Launch Orbital Maneuvering Vehicle (SL-OMV), управляваща шест CubeSat сателита, отправящи се в шест различни орбити.

Според Orbex, Prime е с до 30% по-лек и 20% по-ефективен от други ракети носители от същия клас. Това е така, защото двигателят е отпечатан в една цяла част, а не е сглобен от няколко части, което премахва недостатъците, дължащи се на свръзки и заварки.


Също така, ракетата използва за гориво биопропан от централен резервоар, изграден от въглеродни влакна, заобиколен от външен резервоар, пълен с течен кислород. Биопропана е пропан, който се произвежда от биомаса, утайка или селскостопански отпадъци, но е с идентичен химичен състав с изкопаемия пропана. Orbex също казва, че биопропана е чист при изгаряне и отделя 10% от въглеродните емисии на изкопаемите въглеводородни горива.


Първият полет на Orbex Prime е насрочен за 2021 г., като ще включва експериментален полезен товар от Surrey Satellite Technology Ltd. (SSTL) и ще бъде първата демонстрация на възможността за изстрелване на изцяло британска ракета, носеща британски сателит от британски космодрум.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Домашната градина събира 90 растения

Винаги пресни зеленчуци у дома с OGarden Smart

Домашната градина събира 90 растения

Живущите във все по-гъсто населените градове, често нямат възможността да имат собствена градина, в която да отглеждат плодове и зеленчуци. Съществуват редица нововъведения в областта на вътрешното отглеждане, но представената миналата година OGarden е малко по-различна, като растенията са във въртящо се колело със светлина в центъра. Новата версия на градината за хола OGarden Smart, е с подобрен дизайн.

Приложение позволява създаването на триизмерни обекти върху екрана

3Doodler рисува директно върху екрана на телефона

Приложение позволява създаването на триизмерни обекти върху екрана

Около 6 години след кампанията си в Kickstarter, WobbleWorks представи нова продуктова линия и приложение за iOS / Android, с което творците създават 3D изкуство с писалката 3Doodler, директно върху екрана на смартфон или таблет.

Lane-Keeping Bed използва технология от автомобилите на компанията

Ford задържа двойките заедно с легло

Lane-Keeping Bed използва технология от автомобилите на компанията

Използвайки системите от автомобилите, подпомагащи поддържането на платното за движение, леглото Lane-Keeping Bed на Ford е проектирано да поддържа партньорите заедно, като всеки остане във своята половина. Няма информация, относно комфорта на матрака, но по-важно е, че успява да задържи двойките в едно легло.