Orbex отпечата най-големия ракетен двигател
3

Orbex отпечата най-големия ракетен двигател

Обединеното кралство със своя космическа програма

Космическата компания от Обединеното кралство Orbex, представи най-големия в света 3D отпечатан ракетен двигател. Еднокомпонентният криогенен двигател с течно гориво ще участва във втория етап на инженерния прототип на ракетата носител Orbex Prime, като компанията твърди, че е по-мощен по обем от повечето тежки ракети носители.

Orbex Prime се разработва по договор с британското правителство за £ 5.5 милиона, като част от друг договор с Lockheed Martin, които ще получат £ 23.5 милиона за изграждането стартовите съоръжения в Съдърланд (Sutherland), в Шотландските възвишения и нова система за разполагане на сателити, наречена Launch Orbital Maneuvering Vehicle (SL-OMV), управляваща шест CubeSat сателита, отправящи се в шест различни орбити.

Според Orbex, Prime е с до 30% по-лек и 20% по-ефективен от други ракети носители от същия клас. Това е така, защото двигателят е отпечатан в една цяла част, а не е сглобен от няколко части, което премахва недостатъците, дължащи се на свръзки и заварки.


Също така, ракетата използва за гориво биопропан от централен резервоар, изграден от въглеродни влакна, заобиколен от външен резервоар, пълен с течен кислород. Биопропана е пропан, който се произвежда от биомаса, утайка или селскостопански отпадъци, но е с идентичен химичен състав с изкопаемия пропана. Orbex също казва, че биопропана е чист при изгаряне и отделя 10% от въглеродните емисии на изкопаемите въглеводородни горива.


Първият полет на Orbex Prime е насрочен за 2021 г., като ще включва експериментален полезен товар от Surrey Satellite Technology Ltd. (SSTL) и ще бъде първата демонстрация на възможността за изстрелване на изцяло британска ракета, носеща британски сателит от британски космодрум.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.