Оранжерия като спа център дава по три реколти
4

Отоплението е с минерална вода

Оранжерия като спа център дава по три реколти

Щастливи краставици растат под звуците на релаксираща музика

 

Тиха, релаксираща музика с едва доловим азиатски мотив. Действа повече от разтоварващо, а безкрайната зеленина контрастира рязко с мъгливия декемврийски ден.
Това не е спа център, въпреки че по тръбите тече 57 градусова минерална вода.

Няма време за отпускане, защото това е работно място за десетки служители.
Това е оранжерийният комплекс край курорта Минерални бани, област Хасково.
Технологията
Оранжериите са уникални, защото използват за отопление естествена и възобновяема енергия. Използват топлината на минералната вода, която е една от най-рядко срещаните в света. Технологията е свръхмодерна и щадяща природата. След като премине през топлообменник, тя се връща обратно в специално изградено водохранилище. От там, без да загуби лечебните си свойства потича към хотели, къщи за гости и спа-центрове и обществени къпални в Минерални бани.
А това е изключително важно, защото вода със състава на извора в община Минерални бани, област Хасково, има само на три места в света. Тук, в прочутите в цял свят Карлови вари и в малко градче в щата Колорадо в САЩ.
Площ
Оранжериите край Минерални бани са разположени на 13 дка площ, в тях се отглеждат 10 вида култури и се отопляват с геотермална енергия, обяснява собственикът им Иван Тончев.
„Водата извира при 57 градуса по Целзий, а до топлообменника в оранжериите идва на 54 градуса. След като премине от тук минералната вода, тя може да се ползва отново за други цели, например в спа центровете в курорта, но вече с температура от 40 градуса”, допълни Тончев.
Община
Разбира се, проектът не би могъл да бъде реализиран без партньорството с местната община. Минерални бани направи нов водопровод и специално водохранилище по успешно изпълнен европроект. Така стана възможно, след като бъде използвана за отопление на оранжериите, водата безпроблемно да достига до другите обекти в курорта.
В оранжерията се влиза след като се премине през дезинфекционна стелка, а в огромните помещения звучи непрекъснато релаксираща музика.

Добив
„Не е специално заради гостите днес. Докато „слушат” музиката, добивът на зеленчуците скача с до 10 процента”, каза Никола Тончев.
„Чел съм сериозни американски изследвания. Техните учени са работили дълги години и са стигнали до извода, че в растенията, в това число и зеленчуците, има наченки на сетивност. Реагират и променят състоянието си в определени тесни граници спрямо външната среда. Реагират и на звук, музиката наистина подпомага растажа им”, казва с усмивка Тончев.
Дипломати
Наскоро оранжерийният комплекс беше посетен от френски дипломати и бизнесмени.
„Възхитена съм от това, което се случва тук. Това може да бъде един прекрасен и добър пример за цяла Европа”, каза нейно превъзходителство Флоранс Робин, посланик на Франция в София. 
Термалните оранжерии край курортното селище са изградени по европроект, а оборудването им е създадено във Франция.
Българската компания успешно си партнира с френското предприятие Richel (Ришел). Базираната в Марсилия френска фирма се е специализирала в изработването на оборудване за оранжерии и се счита за един от лидерите в бранша.
По този начин в парниците става възможно производството на зеленчуци през по-голямата част от годината, използвайки чиста и възобновяема енергия.
Чисти
Зеленчуците, които се отглеждат в оранжериите край Минерални бани, са екологично чисти. Засадени са в кокосова подложка и не се торят.
„Тук има твърде интересна технология, която е много добър пример за сътрудничеството между България и Франция, и която позволява да се произведат качествени местни и наистина екологични продукти с отопление, което е възбновяемо, екологчно и съвсем ново”, коментира г-жа Робинс.
Френският партньор присъства в 80 страни и всяка година покрива 350 хектара с парници в целия свят. Вече са осъществени няколко проекта в България, а геотермалната енергия в страната я прави особена интересна за развитие на отоплителни системи, базирани на естествената температура на геотермалните извори.
Производство
„Добиваме до три реколти. Производството ни е стотици тонове зеленчуци годишно. Системата за капково напояване е много модерна. По нея се впръскват и торовете, които използваме”, казват от фирмата-собственик.
Фирмата разполага с две големи халета с обща площ 13 декара. В строеж е трети сектор. Всичко е модернизирано, така че да се облекчи ръчния труд, който в земеделието е неизбежен.
Освен системата за капково напояване между лехите за зеленчуците има релси. По тях се движат платформи, които са с универсална ходова част. Могат да се движат както по релсите в лехите, така и по бетонните алеи.
Според хора от бизнеса с оранжерии е необходима национална стратегия за развитие на геотермалното био производство.
България разполага с над 700 познати естествени източника на топла вода. Този аспект е добре познат в рамките на балнеотуризма. Но спокойно би могъл да бъде използван и би могъл да бъде допълнително развит за други цели, като отоплението на оранжерии.

Изворите лекуват куп болести

Минepaлнaтa вoдa се използва за лeчeниe и пpoфилaктикa нa зaбoлявaния нa oпopнo-двигaтeлния aпapaт, пepифepнaтa нepвнa cиcтeмa, гинeкoлoгични зaбoлявaния.
Лекува успешно запушване на кръвоносни съдове и капиляри, съдови заболявания, заболявания на вените. Курортът Минерални бани е известен в страната най-вече при лечението на травми на опорно-двигателната система - кости, мускули, сухожилия, стави. И това е не само на теория, но и на практика. Минералната вода нормализира кръвното налягане и оказва положително влияние върху костите и ставите.
Съставът на водата е специфичен. По своя характер тя е ниско минерализирана, като са представени сулфатни, калциеви, натриеви и флуорни йони. Част от изворите са с леко радоново съдържание. Поради радиоактивността на този елемент и високата температура на водата е препоръчително процедурите с нея да бъдат съгласувани със специалисти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.