0

 

Тиха, релаксираща музика с едва доловим азиатски мотив. Действа повече от разтоварващо, а безкрайната зеленина контрастира рязко с мъгливия декемврийски ден.
Това не е спа център, въпреки че по тръбите тече 57 градусова минерална вода.

 

Тиха, релаксираща музика с едва доловим азиатски мотив. Действа повече от разтоварващо, а безкрайната зеленина контрастира рязко с мъгливия декемврийски ден.
Това не е спа център, въпреки че по тръбите тече 57 градусова минерална вода.

Няма време за отпускане, защото това е работно място за десетки служители.
Това е оранжерийният комплекс край курорта Минерални бани, област Хасково.
Технологията
Оранжериите са уникални, защото използват за отопление естествена и възобновяема енергия. Използват топлината на минералната вода, която е една от най-рядко срещаните в света. Технологията е свръхмодерна и щадяща природата. След като премине през топлообменник, тя се връща обратно в специално изградено водохранилище. От там, без да загуби лечебните си свойства потича към хотели, къщи за гости и спа-центрове и обществени къпални в Минерални бани.
А това е изключително важно, защото вода със състава на извора в община Минерални бани, област Хасково, има само на три места в света. Тук, в прочутите в цял свят Карлови вари и в малко градче в щата Колорадо в САЩ.


Площ
Оранжериите край Минерални бани са разположени на 13 дка площ, в тях се отглеждат 10 вида култури и се отопляват с геотермална енергия, обяснява собственикът им Иван Тончев.
„Водата извира при 57 градуса по Целзий, а до топлообменника в оранжериите идва на 54 градуса. След като премине от тук минералната вода, тя може да се ползва отново за други цели, например в спа центровете в курорта, но вече с температура от 40 градуса”, допълни Тончев.
Община
Разбира се, проектът не би могъл да бъде реализиран без партньорството с местната община. Минерални бани направи нов водопровод и специално водохранилище по успешно изпълнен европроект. Така стана възможно, след като бъде използвана за отопление на оранжериите, водата безпроблемно да достига до другите обекти в курорта.
В оранжерията се влиза след като се премине през дезинфекционна стелка, а в огромните помещения звучи непрекъснато релаксираща музика.

Добив
„Не е специално заради гостите днес. Докато „слушат” музиката, добивът на зеленчуците скача с до 10 процента”, каза Никола Тончев.
„Чел съм сериозни американски изследвания. Техните учени са работили дълги години и са стигнали до извода, че в растенията, в това число и зеленчуците, има наченки на сетивност. Реагират и променят състоянието си в определени тесни граници спрямо външната среда. Реагират и на звук, музиката наистина подпомага растажа им”, казва с усмивка Тончев.
Дипломати
Наскоро оранжерийният комплекс беше посетен от френски дипломати и бизнесмени.
„Възхитена съм от това, което се случва тук. Това може да бъде един прекрасен и добър пример за цяла Европа”, каза нейно превъзходителство Флоранс Робин, посланик на Франция в София. 
Термалните оранжерии край курортното селище са изградени по европроект, а оборудването им е създадено във Франция.
Българската компания успешно си партнира с френското предприятие Richel (Ришел). Базираната в Марсилия френска фирма се е специализирала в изработването на оборудване за оранжерии и се счита за един от лидерите в бранша.
По този начин в парниците става възможно производството на зеленчуци през по-голямата част от годината, използвайки чиста и възобновяема енергия.
Чисти
Зеленчуците, които се отглеждат в оранжериите край Минерални бани, са екологично чисти. Засадени са в кокосова подложка и не се торят.
„Тук има твърде интересна технология, която е много добър пример за сътрудничеството между България и Франция, и която позволява да се произведат качествени местни и наистина екологични продукти с отопление, което е възбновяемо, екологчно и съвсем ново”, коментира г-жа Робинс.
Френският партньор присъства в 80 страни и всяка година покрива 350 хектара с парници в целия свят. Вече са осъществени няколко проекта в България, а геотермалната енергия в страната я прави особена интересна за развитие на отоплителни системи, базирани на естествената температура на геотермалните извори.
Производство
„Добиваме до три реколти. Производството ни е стотици тонове зеленчуци годишно. Системата за капково напояване е много модерна. По нея се впръскват и торовете, които използваме”, казват от фирмата-собственик.
Фирмата разполага с две големи халета с обща площ 13 декара. В строеж е трети сектор. Всичко е модернизирано, така че да се облекчи ръчния труд, който в земеделието е неизбежен.
Освен системата за капково напояване между лехите за зеленчуците има релси. По тях се движат платформи, които са с универсална ходова част. Могат да се движат както по релсите в лехите, така и по бетонните алеи.
Според хора от бизнеса с оранжерии е необходима национална стратегия за развитие на геотермалното био производство.
България разполага с над 700 познати естествени източника на топла вода. Този аспект е добре познат в рамките на балнеотуризма. Но спокойно би могъл да бъде използван и би могъл да бъде допълнително развит за други цели, като отоплението на оранжерии.

Изворите лекуват куп болести

Минepaлнaтa вoдa се използва за лeчeниe и пpoфилaктикa нa зaбoлявaния нa oпopнo-двигaтeлния aпapaт, пepифepнaтa нepвнa cиcтeмa, гинeкoлoгични зaбoлявaния.
Лекува успешно запушване на кръвоносни съдове и капиляри, съдови заболявания, заболявания на вените. Курортът Минерални бани е известен в страната най-вече при лечението на травми на опорно-двигателната система - кости, мускули, сухожилия, стави. И това е не само на теория, но и на практика. Минералната вода нормализира кръвното налягане и оказва положително влияние върху костите и ставите.
Съставът на водата е специфичен. По своя характер тя е ниско минерализирана, като са представени сулфатни, калциеви, натриеви и флуорни йони. Част от изворите са с леко радоново съдържание. Поради радиоактивността на този елемент и високата температура на водата е препоръчително процедурите с нея да бъдат съгласувани със специалисти.