Оптимизмът на бизнеса намалява

Оптимизмът на бизнеса намалява

През октомври песимизмът е основно в индустрията, строителството и търговията на дребно

Общият показател на бизнес климата през октомври 2019 г. се понижава с 1.4 пункта спрямо предходния месец в резултат на по-неблагоприятната конюнктура в промишлеността, строителството и търговията на дребно, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ намалява с 1 пункт, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно анкетата отчита и

понижени очаквания за износа и производствената активност


през следващите три месеца.

През октомври средното натоварване на мощностите леко намалява (с 0.6 пункта) в сравнение с юли и достига 76.3%. Основните фактори, ограничаващи дейността, остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила. По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Оптимизмът на строителните предприемачи през изтичащия месец спада с 3.9 пункта. В следващата половин година те очакват намаление на новите поръчки, което според тях ще доведе и до известно понижаване на дейността в краткосрочен план. В отрасъла

недостигът на работна сила също е най-сериозната пречка за развитието


на бизнеса, следвана от несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на строителните предприемачи са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ намалява с 2.3 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им както за обема на продажбите и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца се влошават.

Най-сериозните затруднения за дейността остават свързани с

конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.


По отношение на продажните цени по-голяма част от търговците очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Оптимизмът на предприемачите в сферата на услугите са оптимисти нараства през октомври с 0.9 пункта. Очакванията им относно търсенето през следващите три месеца обаче са по-резервирани.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.