Oпределят цените на лекарствата по нов метод заради COVID-19

Oпределят цените на лекарствата по нов метод заради COVID-19

Цените на лекарства, които се заплащат от здравната каса, ще бъдат определяни по нов метод. Това гласят предложения за промени в Наредба 34, които са публикувани на сайта на здравното министерство. В мотивите е записано, че това се налага поради кризата предизвикана от COVID-19.

Причината за промените е увеличаване на цените на суровините използвани в производството на лекарствени продукти в следствие на обявената от Световната здравна организация пандемия от коронавирусна инфекция и възникналите икономически рестрикции.

Поради увеличените разходи за някои медикаменти, заплащани от държавния бюджет, от МЗ предлагат те да се продават на малко по-високи стойности.

Става въпрос за продукти, предназначени за лечение на инфекциозни заболявания. В мотивите се посочва, че сега компаниите не участват в обществените проъчки, защото трябва да продават под себестойността си и да са на загуба. Причината за това е, че у нас се вземат предвид цените на медикаментите от предходното договаря. Това отказва част от притежателите на разрешение за употреба, да предлагат медикаменти на родния пазар, което пък оставя българските пациенти без терапия.

„Това нормативно изискване принуждава производителите на тези лекарствени продукти да не участват в търговете, тъй като не могат да реализират печалба, а дори напротив – биха претърпели значителни икономически загуби", пише в мотивите на МЗ.

Затова предложението е цените на единица лекарствено вещество от предходното договаряне да отпаднат. Вместо това те ще се определят чрез групиране, в което не участват лекарствени продукти на други притежатели на разрешение за употреба, като се взема най-ниската стойност. Тя ще се изчислява на база цена за същия лекарствен продукт, заплащана от обществените фондове на няколко референтни страни. За България референтните страни са Белгия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Франция.

„Целта на проекта е да се преодолее съществуващото затруднение при закупуване на лекарствени продукти, предназначени за лечение на инфекциозни заболявания, за които липсва алтернатива за лечение с други лекарствени продукти“, се казва още в мотивите на  МЗ. В тях е записано, че предложените промени са обвързани с осигуряването на лекарствени продукти без алтернатива.

„В резултат на предложения механизъм за определяне на стойността на тези продукти се очаква да се преодолее възможността от прекъсване на терапията на нуждаещите се пациенти“, заявяват от здравното министерство.

Проектът за промените в Наредба 34, е представен за обществено обсъждане до 23 юли.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.