0

У чени от Русия, Германия и САЩ обявиха, че са изчислили кога е най-подходящото време за изпращане на хора до Марс. Времевият "прозорец" е съобразен с множество фактори, включително позицията на Марс и нивото на космическа радиация, съобщава CNET.

 

Учени от Русия, Германия и САЩ обявиха, че са изчислили кога е най-подходящото време за изпращане на хора до Марс. Времевият "прозорец" е съобразен с множество фактори, включително позицията на Марс и нивото на космическа радиация, съобщава CNET.

 

Именно продължителното излагане на космическа радиация е едно от основните препятствия пред подобни дълги пътувания. Рисковете за здравето са големи и затова учените търсят най-различни начини да намалят досега на хората с радиацията.

Анализът показва, че заради нея се налагат сериозни ограничения и технически предизвикателства пред човешката експедиция до Марс, но подобна мисия все още е възможна. Учените са открили, че най-подходящото време за пътуване до Червената планета е по време на слънчевия максимум - периодът, когато активността на Слънцето е най-голяма.

Според проучването, тогава неговата активност в голяма степен спомага за отклоняване на най-опасните радиационни частици, които влизат в Слънчевата система от междузвездното пространство. Така е по-лесно да се изработи космически кораб, който е защитен по-добре от слънчевите частици, но без да се налагат сериозни усилия за защита и от допълнителните частици.

Учените изчисляват, че през 2030 г. и през 2050 г. слънчевият максимум съвпада и с подходяща по-близка на Марс позиция до Земята. Те препоръчват пътуването до и от Марс да продължи по-малко от 4 години, като това ще зависи в голяма степен от напредъка на изолационните материали.