Опразват бежанския лагер в Диавата

Опразват бежанския лагер в Диавата

Мигрантите, които си направиха импровизиран палатков лагер край официалния бежански център „Диавата“ край Солун, започнаха да се разотиват, съобщава „Грийк рипортър“.

Хората, повечето семейства с деца, пристигнаха преди няколко дни в района, подведени от анонимно съобщение в социалните мрежи. В поста се твърдеше, че Балканският маршрут е отворен и неправителствени организации са в готовност да посрещнат мигрантите на територията на Северна Македония, след което да им помогнат да се придвижат към вътрешността на Европа.

Макар и гръцките, и македонските власти да отрекоха информацията, и да предупредиха, че границата продължава да е блокирана, хората издигнаха палатки в полето до „Диавата“. Те отказаха да се разотидат въпреки призивите на органите на реда, че за тях ще е най-добре да се завърнат в бежанските центрове, в които са били първоначално настанени.

Мигрантите на няколко пъти се опитаха да стигнат до граничния пункт „Идомени“, за да влязат на територията на Северна Македония. В опит да спрат огромното множество от хора в събота гръцките сили за сигурност използваха сълзотворен газ и се стигна до сблъсъци, при които мигрантите замеряха органите на реда с камъни и бутилки. При стълкновенията пострада и фото журналист.

Гръцкият министър на защитата на гражданите Олга Геровасили изрично подчерта, че границите няма да бъдат отворени. Тя призова мигрантите да не рискуват привилегиите, които са получили в бежанските лагери и да не използват децата си като жив щит само защото някакви трафиканти на хора са им продали фалшива надежда.

Министърът на миграционната политика Димитрис Вицас също беше категоричен – Балканският маршрут е блокиран, границите няма да бъдат отворени. Той отправи послание на шест езика към търсещите убежище хора, в което ги увери, че съобщенията в социалните мрежи за отварянето на границите са лъжа.

Вътрешният министър на Северна Македония заяви, че Скопие е подсилило охраната по границата. „Не очакваме проблеми. Наше задължение обаче е да засилим охраната“, посочи Оливер Спасовски.

След дълги преговори и убеждаване мигрантите от палатковия лагер се съгласиха да напуснат. Според регионалния координатор за Северна Гърция и Епир за миграционната политика – Никос Рангос, около 300 души вече са напуснали и са били извозени с автобуси до лагерите, в които са били настанени първоначално.

В полето край „Диавата“ тази сутрин все още има няколко палатки, които ще бъдат премахнати до края на днешния ден, а хората в тях – преместени на по-сигурно място. В района се забелязва засилено полицейско присъствие, за да се избегнат евентуални нови размирици.

Над 70 000 бежанци и мигранти живеят в Гърция в резултат от масови бежански наплив от 2015 година, който беше предизвикан от кръвопролитната война в Сирия, Ирак и др. Повечето от хората са подали молби за убежище. Системата за разглеждане на молби за убежище обаче е твърде натоварена, а и допълнителният процес на проверка и одобрение е доста бавен, което означава, че получаването на официално разрешително може да отнеме години.

През 2016 година край граничното градче Идомени се оформи огромен палатков лагер, в който се настаниха около 8000 души – основно от Сирия, Ирак и Афганистан, които останаха блокирани там, след като европейските държави блокираха границите си. Лагерът беше разрушен от гръцките власти, а хората в него – дислоцирани в бежански центрове из цялата страна.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.