Описаха как човек се чувства преди смъртта

Описаха как човек се чувства преди смъртта

Учени разкриха как хората се чувстват преди смъртта. Разработката е на учени от Дания, Германия и Норвегия, която беше представена на V конгрес на Европейската академия по неврология в Осло, Норвегия.

Участниците в проучването, интервюирани от специалисти, казват, че са почувствали аномално възприемане на времето, изключителна скорост на мислене, ярки чувства, както и усещане за отделяне от телата си. Учените, провели изследването, са установили, че всеки десети човек може да преживее така наречените преживявания на смърт, независимо от степента на опасност от ситуацията, в която се намира.

Учените проведоха онлайн проучване на повече от 1 000 души от 35 страни, като ги помолиха да отговорят на редица въпроси за това, дали са преживели мистични преживявания, свързани със смъртта и какви са били те.

Близо 300 от респондентите са съобщили, че имат опит с подобни изживявания, които са били еднакво чести, както за хората, които не са в смъртна опасност, така и за тези, които са били в наистина животозастрашаващи ситуации. За такова се счита, например инфарктното състояние или автомобилна катастрофа. "Опитът, който най-често съобщават участниците в изследването, е: аномално възприемане на времето (87%), изключителна скорост на мислене (65%), изключително живи чувства (63%), чувство за отделеност от тялото или излизане от нея (53%)". Учените са открили връзка между появата на смъртни преживявания и фазата на бързото движение на очите - периода на сън, който се характеризира с повишена активност на мозъка. Един от признаците на тази фаза е именно бързото движение на очните ябълки.

Преди година американска фирма се опита да създаде алгоритъм, с чиято помощ да предказва датата на смъртта при нелечимо болни.

"В състояние сме да определим кои пациенти ще умрат след седмица, след няколко седмици или след година. В състояние сме да определим точно и разходите по лечението на даден пациент". Така Бил Фърст рекламира продукта, създаден от неговата фирма "Aspire Health". Съфинансираната от Гугъл фирма оценява с помощта на алгоритми лекарските диагнози на пациентите и съпоставя картината на заболяването с най-често прилаганите терапии. Целта е да се предотврати разхищаването на лекарства и средства за нелечимо и тежко болни пациенти за които се знае, че няма да живеят дълго.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.