0

О перната певица Евгения Ралчева ще бъде главен солист в Празничния новогодишен концерт „Севера и юга – музика от двете Америки“, който по традиция се провежда на 1 януари от 18.30 часа в Зала 1 на НДК. С един от най-добрите ни оркестри – този на Софийската филхармония под диригентството на маестро Емил Табаков ще можем да споделим първите часове на 2021-ва с послание и надежда за по-добри дни.

Оперната певица Евгения Ралчева ще бъде главен солист в Празничния новогодишен концерт „Севера и юга – музика от двете Америки“, който по традиция се провежда на 1 януари от 18.30 часа в Зала 1 на НДК. С един от най-добрите ни оркестри – този на Софийската филхармония под диригентството на маестро Емил Табаков ще можем да споделим първите часове на 2021-ва с послание и надежда за по-добри дни.

Маестро Табаков е поканил интригуващи гости солисти за изпълнението на всяка една пиеса. Китара, банджо, саксофон и вокал допълват цветното музикално пътуване през различните страни на Америка.

Прекрасния сопранов глас и артистичността на оперната прима Евгения Ралчева публиката познава от ролите на Мими в „Бохеми“, Татяна в „Евгений Онегин“, Лиу от „Турандот“, Чо-Чо Сан в „Мадам Бътерфлай“, Леонора в „Трубадур“, Донна Анна в „Дон Жуан“, Графинята от „Сватбата на Фигаро“, Елвира от „Ернани“, Елизабет в „Дон Карлос“.

На сцената ще видим още саксофонистите Борис Петров, Горан Ташев, Атанас Хаджиев и Михаил Шишков (банджо).

Борис Петров започва да се занимава професионално със саксофон след поканата на Александър Владигеров за участие в спектакъла „Рапсодия в синьо“ по музика на Джордж Гершуин. През 1991 г. основава джаз трио „Русчук“, с което печели голямата награда на Букурещ джаз фестивал през 1992-ра. От 2000 г. свири в Биг Бенда на БНР, където е и един от водещите му солисти. Гост-музикант е в много концерти на симфоничния оркестър на БНР и участва в редица джаз фестивали и проекти.

Атанас Хаджиев е част от състава на Биг Бенда на БНР, като заема позицията на баритон саксофона. Солист е на фестивала „София джаз пик“, джаз фестивалите в Банско и Стара Загора. Работи с големи имена от световната музикална сцена като Хюберт Табс, Чайна Моузес и др.

Горан Ташев работи в Софийския духов оркестър, често се изявява и в различни джаз клубове и в програми на БНР и БНТ. Създател е на саксофонен квартет „ГОРИ“, с който участва в концерта на ХІІ Международен конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8, където са удостоени с втора награда за създадената специално за тях творба на Васил Бележков „Боса копа” за саксофонен квартет и симфоничен оркестър.

Михаил Шишков е известен и утвърден музикант, който еднакво умело свири на клавир, китара и банджо, познат е от предаването на БНТ „Нощни птици“, както и от множество проекти на популярни български изпълнители.

Програмата на концерта ще предложи музикална разходка към Севера и Юга от класиката на Америка с творци като Ленард Бърнстейн и Оскар Питърсън през бродуейския мюзикъл на Гершуин, горещите ритми на аржентинското танго и мелодиите на Рио де Женейро. „Уестсайдска история“, „Порги и Бес”, Funny Face са само част от познатите и любими заглавия, които ще прозвучат в Зала 1.