0

С офийската публика ще има удоволствието да гледа първа премиерата на новосъздадената опера „Бъркотия“ – международна продукция, която ще дебютира в понеделник, 20 май, от 19.30 ч. на сцената на Нов театър – НДК. Следващите представления ще бъдат в различни градове на Сърбия и Черна гора.

Софийската публика ще има удоволствието да гледа първа премиерата на новосъздадената опера „Бъркотия“ – международна продукция, която ще дебютира в понеделник, 20 май, от 19.30 ч. на сцената на Нов театър – НДК. Следващите представления ще бъдат в различни градове на Сърбия и Черна гора.

България е първата държава домакин по реализирането на двугодишен международен проект „YOUNG@OPERA” („Младите в операта”) със съдействието на фондация „Опероса”. Тази година стартира втората част от този проект, чиято основна цел е популяризиране на операта като изкуство сред младите зрители, както и бъдещото развитие на младите оперни артисти.

Талантлив млад екип от Сърбия, България и Черна гора работи повече от година по реализирането на операта „Бъркотия”. Публиката ще има възможност да се наслади на една съвременна, модерна балканска опера в едно действие. Композитор е Милица Илич, а автор на либретото – Йован Стаматович-Карич. Режисьор на спектакъла е Наталия Станкович, а диригент ще бъде Бояна Радивойевич. Хореограф е българинът Асен Наков. Певците солисти са Неманя Милунович, Мария Пантин, Петър Кокинович, Йелена Вукичевич, Александра Аливойводич, Борис Папак. Хорът и балетът са съставени от международен екип, включващ артисти от България, Сърбия и Черна Гора

За младата публика до 18 години входът за премиерата на „Бъркотия“ е свободен.