Сложни и опасни мозъчни малформации ще бъдат оперирани по нов, иновативен за света метод в Университетската болница „Свети Иван Рилски” в София, съобщиха от лечебното заведение.

Те ще бъдат извършени от френския топ неврохирург проф. Шарбел Монайе. Светилото е сред пионерите във въвеждането на ендоваскуларното лечение на артериовенозни малформации – метод, който ще бъде демонстриран у нас. По него ще бъдат обучени и български лекари.

Проф. Монайе е един от първите, заедно с проф. Шапо от Германия, които предлагат т.нар.


трансвенозен достъп при емболизацията


на тези сложни случаи. Тази техника се практикува от две години и нашата страна ще е една от малкото, в които ще бъде приложена. Смята се, че чрез нея вече успешно могат да се третират случаи, които преди 5-6 години са били смятани за нелечими.

Френското светило заедно с доц. Станимир Сираков, ръководител на „Референтния център по мозъчно-съдови заболявания“ в болницата, ще оперират четирима пациенти на 15 и 16 февруари. От тях две са деца и две млади жени. Мозъчните малформации при тях са изключително сложни.

Съвместната демонстрация на проф. Монайе и доц. Сираков ще бъде част от Балканската неврологична среща „Трансвенозен достъп при емболизация на мозъчна артериовенозна малформация”, за участие в която са поканени всички водещи интервенционални неврорентгенолози от региона.


Опасните малформации


Този тип малформации представляват кълбо от абнормални или не добре формирани кръвоносни съдове (артерии и вени) с естествено предразположение към кървене. Те могат да са навсякъде в човешкото тяло, но мозъчните и гръбначните са с особено висок риск. Проблемът е, че тяхната стена е различна от тази на нормалните артерии. Спукването на някой от тези съдове е животозастрашаващо в повечето случаи. Другият голям проблем е, че според локализацията им те могат да причинят тежък неврологичен дефицит: от пареза на ръка или крак, до смущения в говора или постоянни епилептични припадъци. Обикновено епилепсията, причинена от такива малформации, е фармакорезистентна, т.е. не се повлиява от лекарства.

„Ние си даваме ясна сметка като оператори, че точно тези малформации са твърде комплексни, за да ги направим сами. Разбира се, бихме могли, но в нашите ръце шансът от усложнения е в пъти по-голям, отколкото при проф. Монайе”, обяснява доц. Сираков. Той допълва, че през 2018 г. в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” са направени 29 операции на артериовенозни малформации (АВМ). Всички те са преминали успешно, без усложнения, което е много добър резултат. Най-малката пациентка е била 7-годишна, а най-възрастният пациент – около 50-годишен.


Какъв е самият метод


При eндоваскуларната емболизация достъпът до патологичните съдове се осъществява чрез убождане на артерия на крака. Специалистите се движат по съдовата система и с помощта на специални микрокатетри достигат до центъра на малформацията. Целта е патологичните съдове да бъдат запълнени с така нареченото тъканно лепило. Стане ли това, те вече са изолирани от нормалното кръвообращение, в тях няма пулсиране и налягане, като съответно шансът за кървене е елиминиран. „По този начин решаваме проблема на пациента – бил той неврологичен или животозастрашаващ, а в 70% от случаите дори можем да спрем пристъпите на епилепсия”, обяснява доц. Сираков. Той уточнява, че въпреки че се смята за най-ефективното лечение на подобни тежки случаи, ендоваскуларната емболизация също крие своите рискове. Затова и част от пациентите, които ще бъдат лекувани от проф. Монайе и доц. Сираков, вече са преминали поредица от интервенции в българската болница, чиято цел е била да ги подготви за финалната операция.


Симптомите на заболяването


Две трети от симптомите на мозъчните малформации се срещат при лица под 40 години. 30% от кръвоизливите, които се получават вследствие на тях, водят до тежък неврологичен дефицит, а 10 на сто до смърт. При повечето засегнати заболяването протича безсимптомно. Само при 12% от хората се проявяват известни признаци, най-често мозъчни кръвоизливи. Те могат да бъдат също епилептични припадъци, парези и парализи, нарушение на координацията, главоболие, зрителни нарушения, говорни проблеми, проблеми с паметта и дори деменция.

По темата: зраве нов метод
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Алкохолът влошава мозъчните функции

Учени от Технологичния университет Суинбърн в Мелбърн са установили, че махмурлукът влошава мозъчните функции и отслабва паметта, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.