0

О ператорката Халина Хътчинс, която загуби живота си след нелеп инцидент с Алек Болдуин, е била на косъм от смъртта седмица преди нещастния случай. Това стана ясно, след като разследващите органи потвърдиха, че изстрелът на актьора не е бил първият такъв на сета на нискобюджетния филм Rust.

Операторката Халина Хътчинс, която загуби живота си след нелеп инцидент с Алек Болдуин, е била на косъм от смъртта седмица преди нещастния случай. Това стана ясно, след като разследващите органи потвърдиха, че изстрелът на актьора не е бил първият такъв на сета на нискобюджетния филм Rust.

Според данни, публикувани първо в LA Times, в рамките на работата на същия този филм се случили още 2 инцидента с необезопасен пистолет. Патрони били изстреляни и на 16 октомври, съобщават членове на екипа на филма, които желаят анонимност. Инцидентите се разиграли в малка кабинка, построена на сета, а Хътчинс била сред присъстващите.

Практиката повелява веднага след подобно събитие на снимачната площадка да бъде проведено вътрешно разследване дали оръжието е дефектно или става дума за човешка грешка. Това обяснява Лари Заноф, който отговарял за безопасността на сета на филма „Джанго без окови“ (2012) на Тарантино. Самият той обаче не е част от екипа на Rust, като информация дали подобно разследване е проведено след изстрелите на 16 октомври все още няма. Продуцентите на филма обаче заявиха в официалното си изявление, че не са знаели за проблеми с безопасността.

Джоел Соуза – режисьорът на Rust, който също бе прострелян от инцидента с Болдуин, но оживя, вече е дал показания пред полицаите. По данни на разследващите органи, „диригентът“ на филма е обяснил, че изстрелът се е състоял докато актьорът репетирал кръстосано вадене на оръжието – от кобур, разположен от другата страна на тялото спрямо ръката. В това време Алек Болдуин седял на пейка в църковна сграда на сета. След изстрела Хътчинс се хванала за корема, а други нейни колеги съобщават, че тя не си чувствала краката.

Режисьорът Соуза обяснил още, че нямал информация дали всеки служител на снимачната площадка е бил проверен за вкарване на муниции.

Припомняме, че Халина Хътчинс загина на 21 октомври, след като бе простреляна смъртоносно от Алек Болдуин. Актьорът е разпитан, като срещу него не е повдигнато обвинение.