Операторите с лицензи за 5G от догодина

Операторите с лицензи за 5G от догодина

Държавата ще свали тарифите за радиочестотен спектър

През първото полугодие на следващата година мобилните оператори ще получат лицензи за преминаване към мобилните мрежи от пето поколение (5G).

По-рано тази година Комисията за регулиране на съобщенията

започна да издава временни разрешителни

така че мобилните оператори да имат възможност да тестват 5G мрежите си.

България е сред първите държави в света и в Европейския съюз, които работят за преминаване към новите мобилни мрежи, каза вицепремиерът Марияна Николова на демонстрация на мрежа от поколение 5G от Vivacom.

Визията на България в областта на електронното управление до 2023 година включва

изграждане на модерна цифрова администрация

осигуряване на мрежова и информационна сигурност, както и високо качество на поддръжката. "Целта е до 2023 година да постигнем необратима цифрова трансформация на държавната администрация в страната", каза Николова.

Председателят на КРС Иван Димитров каза, че очаква през първото полугодие на следващата година лицензиите вече да бъдат постоянни. Освен липсата на свободни честоти другата бариера пред операторите е високата цена на лицензиите, която е допълнителна финансова тежест, добавена към и без това значителните инвестиции за изграждане на мрежи от ново поколение.

В тази връзка държавата планира

да помогне за развитието на сектора

„Ще намалим тарифите за радиочестотен спектър, както и административната тежест за разполагане на базови станции“, обяви транспортният министър Росен Желязков. Той подчерта, че стъпката не се прави, за да се подпомогнат конкретно мобилните оператори, а по-скоро да се стимулира цялостният процес на дигитализация.

Vivacom тества 5G в реална мрежа

Vivacom демонстрира възможностите на своята 5G мрежа, за която се готви от години. Така телекомът официално се присъедини към своите конкуренти, които също тестваха мрежи от пето поколение. Разликата обаче е, че Vivacom извършва своите експерименти в реално изградена мрежа.

„Това не е просто демонстрация на една виртуална мрежа, не са лабораторни условия. Това са реалните възможности на нашата 5G мрежа“, изтъкна главният изпълнителен директор на компанията, Атанас Добрев.
Тестовете се извършват на временно предоставен от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) спектър от 3,5 GHz при честоти от 100 MHz.
Операторът е технологично готов да предлага новата мрежа на клиентите, когато придобие честотен ресурс, обяви Радослав Златков, технически директор на Vivacom.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.