Програмата за нуждаещите се в България е №1 по изпълнение в ЕС

Програмата за нуждаещите се в България е №1 по изпълнение в ЕС

Страната ни е усвоила над 150,6 млн лв. което е малко над 62% от общия бюджет на програмата от 241 млн. лева. България е на първо място в Европейския съюз по реално усвоени средства от програмите, съфинансирани от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица за периода 2014 – 2020 г. Това показват данните към края на 2018 г., отчетени пред Европейската комисия от държавите членки.

Показател за отличното й управление е добрият баланс между договорени средства, които към края на 2018 г. са били 92.6%, и реално усвоените. Към средата на октомври вече са договорени 98,8 % от средствата по програмата, а реално изплатените към бенефициенти са почти 70% от тях.

Правителството даде съгласие на Управляващия орган на Оперативната програма за храни да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с партньорски организации - общини и райони на общини, в размер на до 5% над определения бюджет на програмата. Това ще позволи, чрез гъвкаво финансово управление на ресурса, да бъде удължен срокът за предоставянето на топъл обяд в рамките на реализираните икономии по действащите договори. Към момента за тази дейност предвидените средства са 102 342 625 лв. и ресурсът е договорен почти на 100%.

Чрез тази социално значима мярка към момента повече от 50 800 нуждаещи се получават топъл обяд. Подпомаганите са хора, които получават месечни социални помощи, хора с тежки увреждания и невъзможност за самообслужване, лица с доказана липса на доходи и на близки, които да се грижат за тях; семейства и самотно живеещи пенсионери с ниски доходи, които не им позволяват да се издържат сами и за които в много случаи топлият обяд е единствена подкрепа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.