0

З а първа година балетът на Софийската опера ще се включи в отбелязването на Световния ден на балета на днешната дата - 29 октомври. Инициативата стартира през 2014 г., като представя най-добрите балетни трупи от цял свят и дава възможност на зрители от всяка точка на света да бъдат част от репетиции на живо, интервюта с артисти и всичко най-интересно зад кулисите.

За първа година балетът на Софийската опера ще се включи в отбелязването на Световния ден на балета на днешната дата - 29 октомври. Инициативата стартира през 2014 г., като представя най-добрите балетни трупи от цял свят и дава възможност на зрители от всяка точка на света да бъдат част от репетиции на живо, интервюта с артисти и всичко най-интересно зад кулисите.

Тази година акцентът ще бъде как пандемията от COVID-19 повлиява на балетното изкуството, как различните трупи постепенно се връщат към нормалния ритъм на репетиции и към представления пред публика.

Изданието ще се излъчва през целия ден, като има специално изготвена програма на всички участници. Домакини на събитието са Австралийският балет Мелбърн, Балетът на Болшой театър и Балетът на Кралската опера в Лондон.

Тази година Софийската опера ще излъчи на живо участието си през официалната Facebook страница и YouTube канала на театъра, като началото е 16.00 ч. българско време. Компанията домакин на региона, към която Софийската опера и балет е включена, е Royal Opera House London.      

Постиженията на Софийската опера и балет отдавна са забелязани от световната публика и специализираната преса. "Нашата цел е да вървим успешно напред, въпреки предизвикателствата на времето. Софийската опера и балет се нуждае от личната подкрепа на своята публика", казват артистите.

Миналогодишното издание на World Ballet Day е едно от най-успешните събития през годините - достига до 315 милиона потребители на социални мрежи от целия свят.