0

Д есетото юбилейно издание на фестивала „Опера в парка“ ще се състои от 21 юни до 14 юли на открито в естествената романтична среда в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“. Едно от любимите „отрочета“ на маестро Пламен Карталов се утвърди в културния афиш на столицата от 2009 г. насам и привлича все по-млада публика, както и меломани от чужбина.

Десетото юбилейно издание на фестивала „Опера в парка“ ще се състои от 21 юни до 14 юли на открито в естествената романтична среда в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“. Едно от любимите „отрочета“ на маестро Пламен Карталов се утвърди в културния афиш на столицата от 2009 г. насам и привлича все по-млада публика, както и меломани от чужбина.

 

Старт на фестивала на 21 юни дава концерт, който събира оркестъра и хора на Операта за изпълнение на велики фрагменти от световната класика, а на 22 юни гледаме „Дон Паскуале“ на Гаетано Доницети с режисьор Светозар Донев и с гласове от майсторския клас на Райна Кабаиванска. След това идва ред на хитовия мюзикъл Mamma Mia! с песни на ABBA (24 и 25 юни) и два балета – премиерата на „Кармина Бурана“ по Карл Орф (28, 29 и 30 юни) и „Силфида“ от Херман Льовенсколд (на 4 и 6 юли). За финал на 5 юли младите инструменталисти от Музикалното училище ще изнесат концерт като част от Младежката филхармония.

Операта за деца е представена с повече дати. Програмата започва с адаптация на „Червената шапчица“ (22 юни и 14 юли) и продължава с „Вълшебната флейта“ на Моцарт (23 и 27 юни, 4, 12 и 13 юли). Премиерата на „Веселите малчугани“ вдига завесата за приказни сюжети по музика на Моцарт, Шуберт, Росини, Чайковски (26 юни, 3, 10 и 11 юли). За радост на най-малките пък се задават „Трите прасенца“ (28 юни и 7 юли), „Мечо Пух“ (29 юни) и "История с патоци, мечо и лиса“ на Георги Костов (30 юни, 5 и 6 юли).