0

Г ерманската марка Opel се е подготвила с букет от премиери на родна земя. На автосалона във Франкфурт от 12 до 20 септември марката ще покаже четири световни премиери, сред които има електромобили, хибриди и автомобили с конвенционално задвижване с бензинови и дизелови двигатели с турбокомпресор. На изложението във Франкфурт Opel ще покаже новата Corsa в изцяло електрически и бензинов вариант, хибридния кросоувър с двойно предаване Grandland X Hybrid4, фейслифта на бестселъра Astra и новото поколение на семейния миниван Zafira Life.

Германската марка Opel се е подготвила с букет от премиери на родна земя. На автосалона във Франкфурт от 12 до 20 септември марката ще покаже четири световни премиери, сред които има електромобили, хибриди и автомобили с конвенционално задвижване с бензинови и дизелови двигатели с турбокомпресор. На изложението във Франкфурт Opel ще покаже новата Corsa в изцяло електрически и бензинов вариант, хибридния кросоувър с двойно предаване Grandland X Hybrid4, фейслифта на бестселъра Astra и новото поколение на семейния миниван Zafira Life.

Новият Opel Corsa е по-модерен, динамичен и ефективен от когато и да било преди. Той се предлага с икономични бензинови и дизелови двигатели с мощност от 75 до 130 к.с. Шестото поколение на бестселъра се предлага за първи път и в електрически вариант Corsa-e, захранван изцяло от акумулаторна батерия с капацитет 50 кВтч, максимална мощност 136 к.с. и с автономен пробег на електроенергия до 330 км.

Умереният разход на гориво и пъргавата динамика са сред основните характеристики на всички задвижващи агрегати, а стойностите на емисиите при пътуване на Corsa-e са забележителни и практически сведени до нула.

Новата Corsa е с намалено тегло, което я прави най-леката в историята, като успява дори да слезе под границата от 1000 кг. В новия модел има технологии и системи за асистенция, които клиентите до момента са срещали само при автомобилите от по-високите класове и ценови категории.

Новата Corsa е оборудвана с нововъведения като системата със сензорен контрол, 180-градусовата панорамна видеокамера за обратно виждане и асистент за автоматично паркиране, както и система за предупреждение за опасност от сблъсък отпред с функция за разпознаване на пешеходци и режим на самостоятелно аварийно спиране, интелигентен круиз контрол и системата за поддържане на лентата на движение.

Водачът и пътниците в новата Corsa се радват на комуникационна свързаност и забавления, благодарение на новата гама от информационно-развлекателни системи, включваща радио и навигация със 7,0 или 10,0-инчов цветен сензорен екран и напълно цифровия блок на контролните прибори при електрическата Corsa-e. Новата Corsa има възможност за използване на новата телематична услуга Opel Connect с навигация в реално време, директна връзка с пътна помощ и автоматично обаждане при спешни случаи.

Втората световна премиера на щанда на Opel е новият хибриден кросоувър Grandland X Hybrid4 със система за задвижване на четирите колела. Рlug-in хибридната система на задвижване съчетава 1,6-литровия 4-цилиндров бензинов турбодвигател със система за директно впръскване на горивото и максимална мощност 200 к.с., и два електродвигателя със 109 к.с., както и литиево-йонна акумулаторна батерия с капацитет 13,2 кВтч за постигане на системна мощност до 300 к.с.

Предварителните данни за разхода на гориво са 1,6 л/100 км и 37 г/км емисии на CO2. Предният електромотор е свързан с електрифицирана 8-степенна автоматична трансмисия, а вторият електромотор, инверторът и диференциалът са вградени в електрически задвижвания заден мост, за да осигурят допълнително сцепление със задвижване на всички колела при необходимост. Grandland X Hybrid4 ще предлага четири режима на движение - електрически, хибриден, AWD с двойно предаване и Sport.

На щанда на Opel ще дебютира и фейслифтът на Astra. Модернизираният модел се отличава с подобрена аеродинамика и коефициент на въздушно съпротивление от 0,26, както и ново поколение двигатели и новоразработена гама от трансмисии. Компактните 3-цилиндрови бензинови турбоагрегати са с работен обем 1,2 и 1,4 литра и мощност от в диапазона от 110 до 145 к.с. и въртящ момент от 195 до 236 Нм. Базовите задвижващи агрегати на новия модел са съчетани серийно с 6-степенна механична предавателна кутия. Като опции се предлагат изцяло новата безстепенна автоматична трансмисия и 9-степенната автоматична предавателна кутия.

Не на последно място, своята първа поява пред публиката на германския автосалон във Франкфурт ще отбележи и новият Opel Zafira Life. Четвъртото поколение на семейния миниван ще се предлага в три дължини на каросерията – Small с 4,60 метра, Medium с 4,95 метра и Large с дължина 5,30 метра, всяка от които разполага с до 9 места. Повечето версии на просторния ван са с височина под 1,90 метра, което им осигурява безпрепятствен достъп до стандартните подземни гаражи. Вътрешното пространство на версията S версия на Zafira Life предлага до 3600 литра товарен обем, който може да бъде увеличен до максимум 4900 литра при големия L вариант.