0

М арката Opel загатва как ще изглеждат бъдещите модели с концептуален всъдеход, наречен Opel GT X Experimental. Това е напълно електрически SUV с визия на купе, дръзка стилистика, дължина малко над 4 метра и 5 врати. Името GT X Experimental е отзвук на пионерния концептуален автомобил на Opel Experimental GT от 1965 г., който представлява достъпно купе. Това е и първият концептуален автомобил създаден някога от автомобилен производител в Европа.

Марката Opel загатва как ще изглеждат бъдещите модели с концептуален всъдеход, наречен Opel GT X Experimental. Това е напълно електрически SUV с визия на купе, дръзка стилистика, дължина малко над 4 метра и 5 врати. Името GT X Experimental е отзвук на пионерния концептуален автомобил на Opel Experimental GT от 1965 г., който представлява достъпно купе. Това е и първият концептуален автомобил създаден някога от автомобилен производител в Европа.

Допълнението X изразява плановете на Opel да развива гамата си от SUV модели, като 40% от всички модели на Opel през 2021 г. трябва да са с повишена проходимост. През годините Opel използва множество концептуални автомобили за да покаже своето бъдеще. Повечето студии не са създавани с идеята да бъдат произвеждани някога, но формират принципите и философията за развитието на марката в бъдещето.

Компактният Opel GT X Experimental e с дължина от 4063 мм, широчина 1830 мм, височина 1528 мм и междуосие 2625 мм. Концептуалният кросоувър е конструиран на базата на лека платформа, има намалена заемана площ и използва 17-цолови колела, които визуално изглеждат доста по-големи, така че едновременно да се подобри комфорта, но и автомобилът да изглежда по впечатляващ начин.

Прототипът е напълно електрически автомобил, захранван от компактна литиево-йонна батерия от следващо поколение с капацитет от 50 кВтч и индуктивно зареждане. Засега Opel GT X Experimental предлага функции на автономно шофиране от Ниво 3, което означава, че поема всички аспекти, но водачът трябва да може да реагира при необходимост.

Каросерията на Opel GT X Experimental демонстрира дръзки пропорции, съчетани с красиво структурирани и обтекаеми повърхности. Мощният силует е подчертан от силна графична идентичност, отделяща горна и долна зони. Долната секция е боядисана в искрящ светлосив цвят, а горната част включва капака, стъклата и покрива, оцветени в черен цвят. Между тях е разположен впечатляващ жълт отличителен акцент, който протича през целия автомобил, осигурявайки му структурност и динамика. Тази цветова схема е отправка към традиционната за Opel цветова схема от сиво, черно и жълто, в името на едно свежо и модерно усещане.

За да се подчертае офроуд характера на автомобила, в долната част на каросерията се простират защитни облицовки, осигурявайки на GT X Experimental солидно излъчване за сила и надеждност. Уникалните 17-цолови колела изглеждат доста по-големи, благодарение на солидните гумени облицовки, които преминават над ръба на джантата и по този начин визуално увеличават размера на тъмно сините гуми.

Концептуалният Opel GT X Experimental приема гостоприемно пътниците си с просторен салон с лесен достъп, благодарение на задните врати с обратно отваряне и завъртането на всички врати на 90 градуса, с което моделът излъчва достъпна визия. Простиращата се силно назад панорамна комбинация от предно стъкло и покрив достига задните седалки, подчертавайки светлината и простора в компактния SUV. Един широк общ екран гостоприемно поема пътниците и показва, че дисплеите, бутоните и контролните елементи от днешните коли могат да бъдат елиминирани.