0

Г ерманският автомобилен производител Opel представи първия модел, предназначен за устойчивата градска мобилност. Новият Opel Rocks-e запълва празнината между скутер и лек автомобил, като разполага с две места, изминава до 75 км само на ток без вредни емисии и се зарежда лесно в контакта. В Германия новият модел ще може да се управлява от младежи на възраст от 15 години с шофьорска книжка категория АМ.

Германският автомобилен производител Opel представи първия модел, предназначен за устойчивата градска мобилност. Новият Opel Rocks-e запълва празнината между скутер и лек автомобил, като разполага с две места, изминава до 75 км само на ток без вредни емисии и се зарежда лесно в контакта. В Германия новият модел ще може да се управлява от младежи на възраст от 15 години с шофьорска книжка категория АМ.

Името Rock има традиция в марката Opel. То е познато от Opel Adam Rocks, който дебютира през 2014 г. като модел с офроуд излъчване и готов за ежедневното шофиране през градската джунгла. Новият Opel Rocks-e е още по-адаптиран за използване в градовете.

Новият модел е чисто електрически, без емисии и почти безшумен, полезен както за съвестта, така и за околната среда. Новият Opel Rocks-e се отличава със смел и прогресивен дизайн, компактна дължина, модерен и технологичен интериор, и нисък разход на електроенергия, което го прави много удобен за градско шофиране.

С новия си електромобил, марката Opel продължава своето развитие в посока за пълна електрификация. Началната цена за новия Opel Rocks-e в Германия ще бъде по-ниска, в сравнение с този за малка кола, а месечните разходи за лизинг ще бъдат подобни на тези за разход за местен обществен транспорт.

Новият Opel Rocks-e ще може да се поръча онлайн или директно при избрани дилъри на Opel от есента на тази година в Германия, а на останалите европейски пазари ще се появи през 2022 година.

Новият Opel Rocks-e представлява стилен малък автомобил за двама, комфортен за шофиране в градовете. Най-хубавото е, че Rocks-e е дълъг само 2,41 метра, широк е 1,39 метра, висок е 1,52 метра и тежи само 471 кг, което означава, че официално е класифициран като леко моторно превозно средство и е идеалният избор за младите хора.

В Германия е позволено на младежи, навършили 15 години, да шофират със свидетелство за правоуправление клас AM. Това правило е валидно от 2021 г. и се прилага в цялата страна. По този начин се подкрепят нуждите от мобилност на младите хора, особено за делнични маршрути, каквито са пътя до училище или мястото на обучение.

Интелигентният модел на Opel предлага автономен пробег до 75 км с едно зареждане според WLTP, който може да бъде изминат със скорост до 45 км/ч. Това го прави идеален за ежедневния градски трафик, не само за млади шофьори, но и за тези, които искат да пътуват удобно, с автомобили без вредни емисии и не искат да прекарват дълго време в търсене на място за паркиране в града.

Батерията с капацитет 5,5 кВтч на Opel Rocks-e може да се презареди напълно за около 3,5 часа чрез използването на всеки стандартен домакински контакт с помощта на придружаващия кабел за зареждане с дължина 3 метра. Като алтернатива Opel предлага адаптер за зареждане на обществена станция.

Новият Rocks-e представя новото лице на марката Opel Vizor, включително LED фарове и мигачи. Вратите от двете страни се отварят в противоположни посоки, което подобрява смелия вид на автомобила. Благодарение на компактните размери и големите прозорци, шофьорите на Opel Rocks-e се радват на добра цялостна видимост. Двете седалки в купето са разположени една до друга, така че пътникът отпред да има удобно място за краката и водачът да може да премести седалката си по дължина.

Мястото за главите е достатъчно, дори за хора с височина над 1,90 метра. Въпреки компактните си размери, новият Rocks-e предлага обем на багажа до 63 литра в нишата под таблото,  плюс интелигентна кука за чанта за пазаруване с размер XXL и стойка за смартфон, разположена на централната конзола.

Кокпитът е ясен и фокусиран върху най-важното - дисплеят показва скоростта, режима на шофиране, състоянието на зареждане на батерията и оставащия пробег. Услуги като приложението myOpel предоставят допълнителна практическа информация.

Благодарение на компактните размери и големите прозорци, шофьорите на Opel Rocks-e се радват на добра цялостна видимост. Приятната атмосфера в интериора се осигурява от стандартния панорамен стъклен покрив.