0

О свен с бензинови и дизелови турбодвигатели, новият Opel Mokka се предлага на европейския пазар и в изцяло електрически вариант, наречен Mokka-e. Новата изцяло електрическа модификация впечатлява с пъргава динамика и вълнуващо шофиране, като в същото време се движи навсякъде с нулеви локални вредни емисии.

Освен с бензинови и дизелови турбодвигатели, новият Opel Mokka се предлага на европейския пазар и в изцяло електрически вариант, наречен Mokka-e. Новата изцяло електрическа модификация впечатлява с пъргава динамика и вълнуващо шофиране, като в същото време се движи навсякъде с нулеви локални вредни емисии.

За радост на почитателите на марката Opel, новата Mokka запази визията на прототипа Opel GT X Experimental, представен през 2018 година. Външният вид на електрическия Opel Mokka-e не се отличава от конвенционалния вариант, но се предлага със специален зелен цвят на каросерията в контраст с черния цвят на покрива, предния капак и повърхността на предната решетка.

Интериорът на Opel Mokka-e се отличава със специфичните за електромобилите уреди, които показват оставащият пробег в километри според съществуващия заряд на батерията, както и разходът на електроенергия, нивото на рекуперация и схема на задвижването на колелата.

Електромоторът на Opel Mokka-e развива максимална мощност от 100 кВт или 136 к.с. и още при потегляне предлага максимален въртящ момент от 260 Нм. Новият електрически модел демонстрира отлични реакции, пъргавина и динамика.

Водачът може да избира между три режима на задвижване - Normal, Eco и Sport, за най-хармонични и балансирани характеристики или за максимална динамика и удоволствие от шофирането в зависимост от своите предпочитания.

Максималната скорост е електронно ограничена на 150 км/ч с цел ефективно използване на съхранената електроенергия и постигането на максимален автономен пробег. Акумулаторната батерия е с капацитет 50 кВтч и е съпроводена с 8-годишна заводска гаранция.

В режим Normal новият Opel Mokka-e е в състояние да измине с едно зареждане на батерията до 324 км изцяло на ток, според WLTP, а в режим Eco водачът получава указания и подкрепа за постигането на възможно най-голям автономен пробег.

Новият Opel Mokka-e е подготвен за всички налични на пазара възможности за зареждане с електроенергия, без значение дали токът е еднофазен или трифазен с мощност 11 кВт. Батерията може да бъде заредена на стенен модул Wallbox, на обществена зарядна станция или чрез стандартен кабел и обикновен контакт.

Системата за бързо зареждане с прав ток DC със 100 кВт дава възможност на 80% от капацитета на батерията да се зареди в рамките само на 30 минути. Освен на станция, батерията на Mokka-e се зарежда и от рекуперацията на спирачна енергия, така че когато пуснете педала на газта, веднага се усеща, че колата спира.

Още с потеглянето, тягата на електромотора предразполага водача към динамично шофиране по планинските пътища с много завои и стръмни изкачвания. В завоите веднага се забелязва, че новият Opel Mokka-e се движи като по релси - тихо и леко се ускорява напред.

Тъй като батерията е разположена под пода на колата, центърът на тежест е по-нисък, отколкото в стандартната Mokka и в завоите Mokka-e почти не се наклонява и се държи по-стабилно на пътя. Разположението на батерията под седалките не е нарушило вътрешните обеми на Opel Mokka-e, така че салонът и багажникът са се запазили като при моделите с бензинов и дизелов мотор.

Технически характеристики

Opel Mokka-e

1-фазен синхронен електромотор

Безстепенна автоматична трансмисия

136 к.с. максимална мощност

260 Нм максимален въртящ момент

9,0 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

150 км/ч максимална скорост

17,4 кВч/100 км смесен разход на електрическа енергия

324 км максимален автономен пробег

0 г/км емисии на СО2

67 280 лева базова цена на модела