0

З а професионалистите с малък бизнес и потребителите, които търсят лекотоварно превозно средство с нулеви емисии и подчертано градски характер, германската марка Opel представи новия изцяло електрически компактен ван, наречен Combo-e. В зависимост от профила на шофиране и външните условия, новият Opel Combo-e може да измине до 275 км с едно зареждане на своята батерия без да отделя никакви вредни емисии.

За професионалистите с малък бизнес и потребителите, които търсят лекотоварно превозно средство с нулеви емисии и подчертано градски характер, германската марка Opel представи новия изцяло електрически компактен ван, наречен Combo-e. В зависимост от профила на шофиране и външните условия, новият Opel Combo-e може да измине до 275 км с едно зареждане на своята батерия без да отделя никакви вредни емисии.

Новият лекотоварен модел се задвижва от електромотор с максималната мощност от 100 кВт или 136 к.с. и максималния въртящ момент от 260 Нм. В зависимост от моделния вариант, Combo-e ускорява от място до 100 км/ч само за 11,2 секунди, а електронно ограничената максимална скорост е 130 км/ч. Спирачна система предлага функция за рекуперация на енергията с възможност за избор на две индивидуални настройки, с което допълнително увеличава енергийната ефективност на модела.

Акумулаторната батерия с 216 литиево-йонни клетки, комплектовани в 18 модула е разположена в подовата секция на каросерията между предния и задния мост така, че да не отнема от товарната зона или от пространството в купето. В тази позиция акумулаторната батерия спомага и за понижаване на центъра на тежестта.

Новият Opel Combo-e е отлично подготвен за използване на различни енергийни инфраструктури и възможности за зареждане – от стенни зарядни модули тип Wallbox, през обществени бързозарядни станции до зареждане с обикновен кабел от стандартен домакински контакт при необходимост. На обществена станция с мощност 100 кВт, зареждането до 80% на литиево-йонната акумулаторна батерия с капацитет 50 кВтч отнема само около 30 минути.

Новият Opel Combo-e се оборудва серийно с ефективно трифазно бордово зарядно устройство с мощност 11 кВт или с еднофазен бордови заряден модул с мощност 7,4 кВт. В зависимост от профила на шофиране и външните условия, новият Opel Combo-e може да измине до 275 км с едно зареждане на своята батерия.

Новият Opel Combo-e се предлага в две дължини на междуосието и каросерията. Вариантът с обща дължина 4403 мм има междуосие от 2785 мм и може да превозва товари с максимална дължина до 3090 мм. Максималният полезен товар при тази версия достига 800 кг, а товарният обем е от 3,3 до 3,8 куб.м. Максималното тегло на прикачения товар е цели 750 кг.

Удълженият вариант XL с обща дължина 4753 мм е с междуосие от 2975 мм и обем до 4,4 куб.м на товарното пространство, което може да побере предмети с дължина до 3440 мм. Благодарение на халките за прикрепване на товарите на пода и по средата на стените на товарното пространство, всичко остава стабилно и безопасно закрепено на мястото си.

В товарния отсек на Combo-e има достатъчно широко място за превоз на едно европале, а в удълженият вариант може да транспортира две едно до друго. Превозът на много дълги предмети може да се осъществи и вертикално с помощта на допълнително предлагания товарен люк в задната част на покрива. Освен товари, новият Combo-e може да превозва и пътници.

Базираната на удължения вариант XL версия Сrew Van дава възможност за удобно настаняване на до петима пътници включително и водача, докато товарът или оборудването се транспортират безопасно в товарното отделение зад преградната стена. Превозът на много дълги предмети е възможно и при Сrew Van благодарение на предназначения специално за целта люк в стената.

Новият Combo-e ще бъде на разположение при официалните дилъри на Opel в Европа през тази есен.