Опазване от щама на обезумяването

Опазване от щама на обезумяването

Все си мислех, че нашите поколения ще се разминат без война, но не ми се получи прогнозата. Натресохме се на доста тежка битка, без да се думкаме с ракети, които ще разцепят Земята. Врагът обаче се оказа вирус - достатъчно коварен да удари всички държави, без оглед от мястото им в света и международното положение.

В психиатрията има една константа, че почти всички, участвали във война, страдат от посттравматичен стрес. Ако искате, дори прослуватата фраза на Гъртруд Стайн за „изгубеното поколение“ на Хемингуей след Първата световна война е алегория на това състояние. Виждал съм висш офицер, който беше участвал в две наши мисии в Афганистан и като се върна, беше отслабнал 20 кг и имаше тикове. Трябваше му доста време, докато се съвземе.

Вън от всякакво съмнение вирусът ни нанесе тежки поражения - здравни, икономически и битови. Получи се максимата - на война като на война, и това го казвам съвсем сериозно. Проблемът идва обаче от това, че за неговите поражения донякъде сме си виновни и ние. Не си дадохме сметка, че хората са различни и степента на въздействие на критичната ситуация върху тях също ще е различна. Затова изобщо не е изненадващо, че през месеците на пандемия се е увеличило потреблението на успокоителни и медикаменти срещу тревожност, панически разстройства и неврози.

Още в самото начало хората се разделиха на две групи - едната, която отхвърляше с налудна упоритост съществуването на вируса, и друга, която едва ли не търсеше рицарски доспехи, за да отиде до магазина. Изобщо объркване и суматоха пред неизвестното, които допълнително засилиха натиска върху психиката ни.

Например, че вирус има, е ясно, но полудяването в социалните мрежи беше изцяло наш патент. Там преливаше от всевъзможни глупости - от снимки на самолети, които пръскат със заразата над Европа, до камари ковчези и натъркаляни на улицата трупове. Най-простият начин да не четеш глупости е просто да видиш източника, от който е постнат. В повечето случаи почти веднага става ясно, че това са сайтове за фейк новини, които сега няма да изреждаме. Има обаче хора, които по цял ден са във Фейсбук. Е, как след това да не минеш на хапчета?

Някои електронни медии, вместо да внесат обективна яснота в разтревоженото общество, с поведението на водещите и фалцетните им гласове допълнително засилваха паниката. Особено в началото на пандемията. Повярвайте, ужасяваща гледка е водещ, които се гърчи на стола, преглъща, гледа уплашено и мига с двата клепача различно. Цялото му същество излъчва неподправен, атавистичен ужас като на пещерен човек пред саблезъб тигър. Ами без да си експерт по езика на тялото, като го видиш, ти се иска веднага да се обадиш на Мъск и да те засилва моментално към Марс. А от въпросния водещ се очаква да излъчва авторитет, спокойствие и обективност, която да подсилва ролята и думите на медицинския авторитет, с когото разговаря. А не да притреперва като млада майка на първа консултация.

По някакво организирано от мен недоразумение по едно време в 6,30 ч. получавах от друга електронна медия сводка на загиналите от заразата. Така и не разбрах първи ли се опитваха да бъдат в нещо, за което ще се говори цял ден. Доста неадекватно и стресиращо изпълнение.

Всяко нещо трябва да бъде с мярка. Официалната информация е повече от достатъчно и изчерпателна, за да я допълваме от всезнайковци от социалните мрежи. Просто трябва да си сложим вътрешен филтър, който да я прецежда. Доколкото и както можем, но за да се опазим. Има и достатъчно авторитетни експерти.

Да, трудно е, защото от година насам животът ни доста се преобърна. Но човечеството е преживявало и по-ужасни неща. Затова на нашите поколения се пада голямата отговорност, ако останем живи, поне да не сме луди. Емпатията към по-лабилните също е фактор, който може да помогне. Няма да е добре след време да си говорим, че изцяло сме били завладени от новия български щам на обезумяването.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.