Опасност от водна криза в Радомир

Опасност от водна криза в Радомир

Община Радомир предупреди за опасност от водна криза. В предаварийна ситуация е един от основните водоизточници, снабдяващи с питейна вода града, съобщиха от общинския пресцентър, цитирани от БНР.

В последните 15 дни се наблюдава тревожна тенденция на постоянно изключване на помпите в помпена станция “Опалово“ поради сериозно намаляване на водата във водоизточника. От този водоизточник се снабдява ниска зона на Радомир, в това число квартал "Върба", както и селата Борнарево и Николаево.

Според инженерни проучвания загубите в довеждащия водопровод от помпена станция Опалово до резервоар "Ниска зона" в Радомир възлизат на 40%. През последните шест месеца на същия водопровод са отстранени 50 аварии.

Кметът на Радомир Пламен Алексиев е уведомил с писма министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, областната управа и В и К - Перник затова, че съществува сериозен риск за цялата водоснабдителна система на града и настоява за спешни мерки за авариен ремонт на довеждащия водопровод.

С писмо от управителя на ВиК Перник от 4-и февруари община Радомир е уведомена за намаления дебит на водоподаване за "Ниска зона" на град Радомир, като се препоръчва въвеждане на режимно водоподаване на части от квартал "Върба".

Със същото писмо общината е информирана и за тежкото състояние на водопроводната мрежа в селата Жедна, Негованци и Касилаг.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.