Опасни детски стоки дебнат на пазара (ТЕМАТА)
3

Над 1000 проверки от началото на годината

Опасни детски стоки дебнат на пазара (ТЕМАТА)

Ръст на опасните стоки за деца по пазарите са установили проверки от началото на годината. Като тенденция може да се отбележи повече открити несъответствия при кошари, легла и спални за най-малките, отчитат от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Интересен вид стока, при която са открити несъответствия, са детските спални чувалчета, при които откритите несъответствия са свързани с липсата на стопери и заключващо устройство на ципа, липса на декларация за съпротивлението на топлопреминаване, липса на изискуемите предупреждения и информация за потребителя.

Получени са жалби и сигнали за стоки за деца

като например детска кошара за игра, която се е счупила по време на употреба и е поставила детето в риск от нараняване. Преобладаващо несъответстващите продукти, забранени от КЗП, са внос от трети страни, предимно Китай и Турция.

Със стартиране на летния сезон инспекторите провеждат кампании, насочени към надуваемите артикули, стоките за деца и градинско и къмпинг оборудване. Дирекциите на територията на Черноморието активно извършват проверки, които към момента са 30 броя и ще продължат и през целия сезон.

От началото на 2021 г. до сега срещу рискове от придобиване на стоки и услуги, които могат да застрашат живота, здравето или имуществото, са извършени общо 1010 инспекции, при които са съставени общо 43 акта за установяване на административни нарушения. Като цяло процентът на нарушения е относително постоянен, показва справка на КЗП за „Монитор“.

Най-често откриваните нарушения са несъответствия

на стоките с нормативно установените изисквания за безопасност, пуснати на пазара стоки без извършени изпитвания за оценка на безопасността, липсата на етикет за производител, вносител и съществени характеристики на стоките, липса на документи за проследяване на стоките, както и за липсата на предварителна информация преди придобиване на стоките.

Проблемите при проверките е проследяването на стоките по веригата на доставка, тъй като производителите и вносителите не осигуряват условия за проследяване на стоката чрез маркировка върху стоката или опаковката, за да може да бъде идентифицирана. От друга страна, дистрибуторите, участващи в процеса на реализация на стоката, обикновено предоставят документи за произход, в които най-често стоките не са идентифицирани и са описани като видове групи: обувки, блузи, изделия от пластмаса, комплекти и др., което затруднява проследяването на конкретните стоки по веригата.

Маските негодни да ни пазят от вируса

Ръст има и при жалбите и сигналите, касаещи безопасност и съответствие на продукти, свързани с пандемията от COVID-19, като маски за обща употреба, или с висока степен на защита, като последните са от компетенциите на ДАМТН.

От КЗП са извършвали проверки, касаещи внос или предлагане за продажба на маски за обща употреба за населението, които са от компетенциите на КЗП. При проверките се установи липса на документи, удостоверяващи съответствието им с изискванията за безопасност и са наложени принудителни административни мерки за забрана пускането или доставянето на пазара за периода, необходим за извършването на контрол, проверка и оценка на безопасността на стоката.

Следят как продуктите стигат до пазара

При извършване на проверките инспекторите следят за наличие на етикети и описание на информацията, която се съдържа в тях - наличие на марка, име и адрес на производителя, име и адрес на вносителя, наименование на стоката, наличие на маркировка върху стоките, с цел идентификацията им и проследяване веригата на разпространение на пазара – търговска марка, лого или името на производителя, партиден, артикулен номер или друг идентификационен номер. При възникнали съмнения относно безопасността на стоката инспекторите изискват документи за произход на стоките, документи, доказващи съответствието на стоките с изискванията за безопасност, документи за реализация на стоката, както и документи за разпространението на стоката в други държави (само при доказано опасни стоки).

Връщаме стоката, ако е опасна

Ако опасна стока стигне до потребителя, той има право да я върне на търговеца и да получи обратно парите си за нея, включително да получи съдействие за това от контролния орган. 

КЗП работи в посока откриване на опасни стоки и провежда през последните години множество информационни кампании, предоставя информация в медиите, на страницата на институцията в интернет. От тези инициативи се дава възможност на потребителите да се информират за откритите опасни стоки на българския и европейския пазар и да вземат информирано решение за покупка.

Всяка стока, която не отговаря на нормативно установените изисквания за безопасност, се счита за опасна и следва да бъде забранена нейната реализация. Безопасността се оценява чрез лабораторен анализ или чрез визуална инспекция на нейните характеристики от експерти, които извършват оценка на риска.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.