Опашки за узаконяване на газовите уредби

Опашки за узаконяване на газовите уредби

Глоба от 150 лева грози нередовните водачи

Опашки от автомобили с нередовни документи се извиха пред контролно-техническите пунктове през последната седмица. Мащабна акция на Пътната полиция вдига приходите на 156-те пунктове в страната, които имат разрешение от ИА „Автомобилна администрация” за извършване на проверки на автомобилни газови уредби (АГУ).

Въпреки че изискването за узаконяване на допълнително монтираните газови уредби и за промяна на регистрацията им е влязло в сила от 1 септември 2014 г., оказва се, че

регистрираните в КАТ промени в горивните уредби са едва 25 000

Колко са всичките автомобили с допълнително монтирани АГУ у нас никой не знае, но според експерти регистрираните в КАТ изменения едва ли са повече от 10% от всички подлежащи на узаконяване.

През изминалата седмица служители на КАТ извършваха засилени проверки на превозните средства с газови уредби. Контролът над водачите ще бъде с цел да се установи дали е спазено изискването при изменение в конструкцията на превозното средство – монтирането на уредба да бъде заявено в Пътна полиция. "Малко са хората, които си регистрират коректно колите с газови уредби. За да се регистрират газовите уредби, първо се издава протокол от сервизите, които монтират уредбите, а след това преглед в специализиран пункт. От специалните пунктове проверяват работата на сервизите. Този преглед струва между 30 и 80 лева, а подлежащите на узаконяване газови уредби са вероятно над 100 000. След това предстои регистрация в КАТ. Процедурата в КАТ отнема няколко часа.

Необходимите документи за смяна на талона в КАТ

са сертификат от газовия сервиз и документ от първоначален технически преглед на газовата уредба от лицензиран сервиз. Въпреки това регистрацията е много по-изгодна, тъй като според чл. 179, aл. 1 т. 3 от Закона за движение по пътищата „собственик или длъжностно лице, което допуска в движението по пътищата пътно превозно средство, чиято конструкция е изменена без съответното за това разрешение”, се наказват c глоба от 150 лв.

Газова система, монтирана след 2014 година трябва да мине първоначална проверка в специализиран пункт. Срокът за първоначалната проверка е преди следващия годишен технически преглед (ГТП). Така, ако сте закупули чисто нов автомобил и сте монтирали веднага газова уредба, то той трябва да мине през първоначална проверка до 3 години след датата на монтажа, тъй като тогава му е следващият ГТП.

Ако сте с втора употреба автомобил,

който трябва всяка година да преминава ГТП

и например всеки ноември минавате преглед, а сте монтирали АГУ февруари 2020-а, то вие имате срок да минете първоначална проверка през ноември 2020 година. При автомобили с монтирани АГУ и вписани в удостоверението за преминат ГТП преди септември 2014-а не подлежите на първоначална проверка. Освен това и нямате срок за смяна на талона. На автомобил с монтирана газова уредба или вписана в ГТП удостоверението след 2014 година, трябва да се смени талонът в КАТ до 3 години след първоначалната проверка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.