0

В се още продължава броенето и предаването на бюлетините в София. Това разгневи някои членове на Секционни избирателни комисии, които прекараха нощта в залата "Арена Армеец".  На част от хората им отне часове, за да предадат изборните книжа. Те се оплакаха от хаос и липса на организация при обработването на протоколите, предаде bTV.

Все още продължава броенето и предаването на бюлетините в София. Това разгневи някои членове на Секционни избирателни комисии, които прекараха нощта в залата "Арена Армеец".  На част от хората им отне часове, за да предадат изборните книжа. Те се оплакаха от хаос и липса на организация при обработването на протоколите, предаде bTV.

В "Арена Армеец" са две от трите Районни избирателни комисии за столицата. 20 души обработват документите от над 1000 секции. Първите секционни комисии, които пристигнаха в "Арена Армеец" снощи си тръгнаха минути след 22 часа. До полунощ половината от Секционните избирателни комисии в два от столичните избирателни райони  бяха пристигнали и голямата част от тях обработени и приети.

С напредването на нощта обаче изнервянето на чакащи членове на СИК да предадат протоколите се увеличи. От РИК посочиха, че сгрешени протоколи са причина за забавянето.

Проблеми има и с предаването на протоколите от изборите в София област. Поне 10 автобуса с членове на СИК тази сутрин осъмнаха на площад "Македония". Хората са прекарали цялата нощ там, в очакване да предадат протоколите си. По-рано днес са били 50.

"Ние трябваше да предадем нашите протоколи в 3 без 15 сутринта. От тогава не сме получавали абсолютно никаква информация. Стоим тук и чакаме. Има много млади хора, които се съгласиха да помагат. В момента са супер разочаровани от случващото се", сподели пред NOVA Мира Ташева, член на СИК в Самоков.

Валентин Христов от Етрополе пък сподели, че и друг път му се е налагало да чака с часове, за да предаде изборните книжа в Областната администрация.

Безсънна нощ имаше и във Враца. Около 400 членове на СИК в областта чакат за предаване на протоколите и не знаят кога ще им дойде редът. До този момент са преминали малко над половината от секциите.

Хората твърдят, че работят повече от 24 часа - от отварянето на изборните секции вчера до тази сутрин. В момента не могат да се отчетат пред Районната избирателна комисия във Враца. Те са спали в автобусите и училището, където се прави преброяването. Някои са колабирали.

От Районната избирателна комисия заявиха, че отчитането на резултатите върви бавно, защото има много грешки в изборните протоколи.

Оказва се, че комисиите не са добре обучени, а и има грешки при отчитането на машинното гласуване, коментираха изнервените хора.

Напрежение и в Хасково - и там предаването на протоколите се бави. 12 часа след края на изборния ден пред районната избирателна комисия в Хасково все още чакат стотици хора, които не са предали изборните резултати. Това са хора от различни секции. Те предлагат да се промени организацията и да се направи график коя община в колко часа да дойде.

Веселина Тенчева - председател на Районната избирателна комисия, отбеляза че продължават да се приемат протоколи, защото има много голям брой сгрешени протоколи.

"В секциите, в които трябваше да бъде изготвен секционен протокол за едновременно гласуване с бюлетина и машина, над 90% от комисиите не успяха да се справят", обясни Веселина Тенчева пред bTV.

Към 8 ч. сутринта обработените протоколи са 66%.

Проблеми с обработката на изборните бюлетини има и в Кърджали.