Опашки и напрежение пред столичния КАТ (ОБЗОР)

Проверяват за неплатени глоби на границите в края на седмицата

Опашки и напрежение пред столичния КАТ (ОБЗОР)

7-километрова колона от коли на туристи задръсти ГКПП Кулата

Струпване на опашки още от сутринта се забелязват пред гишетата на „Пътна полиция“ в София. Хората сигнализират, че има проблеми с онлайн портала на МВР и той отчита, че има неплатени задължения, макар те вече да са ги платили.

„На 2 март са ми връчили няколко фиша, които съм заплатил на 4 март. Налага ми се скоро да пътувам извън страната. Трябва да си оправят системата, тя не работи от 10 години“, коментира пред камерата на NOVA притеснен гражданин.

Инспектор Иво Писанов от "Пътна полиция" обясни, че няма грешки в системата, а причината за недоразумението е неправилно попълване на информацията при погасяването на задълженията към КАТ. Гражданите могат да научат как това да се избегне на сайта на МВР, където са дадени указания.

Относно новата схема на границата, където гражданите ще бъдат проверяват за неплатени санкции, инсп. Писанов допълни, че в момента има директно обвързване с органите на НАП. Това ще позволи да се направи справка в системата на агенцията и

да се уточни дали в действителност глобата е платена

ако има разминаване между данните на „Пътна полиция“ и твърденията на водачите. „Можем да проверим и със съответните платежни, отнема не повече от 5 минути“, каза той.

Във връзка с новата система на границите, инспекторът обясни, че лицата, които имат неплатени глоби или ще трябва да им се връчи електронният фиш, ще бъдат отделяни от основния поток, За да не пречат на преминаването на останалите. Полицаите ще преценят на място, къде точно да се извърши това.

Ако се установи нарушение, водачът ще има 2 часа, в които да бъде заплатена глобата чрез ПОС терминал или през административния онлайн портал на МВР. В противен случай се отнема свидетелството за управление на МПС и се спира от движение автомобилът, ако шофьорът е и негов собственик.

„Ако се е стигнало дотам лицето да има незаплатени глоби, това означава, че е било недобросъвестно. Той е имал достатъчно време да го направи и не е изпълнил това свое задължение”, посочи Писанов.

Няма да се взимат шофьорските книжки на пътниците

в колите, автобусите и влаковете макар и те също да бъдат проверявани, потвърди за „Монитор“ инсп. Писанов. При неплатени санкции, те ще бъдат уведомявани, ще може и да им се връчват и фишове, ако има невръчени такива. Това няма да се отрази на тяхното пътуване, обясни той.

Тази схема работи сега единствено на ГКПП Калотина, но в края на седмицата се предвижда проверките да започнат на още 8 пункта, един от които е Кулата.

Там обаче колони от коли имаше още

в първия ден от премахването на мерките в Гърция

Около 11 часа вчера опашката от автомобили на Кулата в посока Бяло море беше над 7 км.

С час по-рано започна пропускането към Гърция на граничен пункт Кулата, след като властите в южната ни съседка отмениха заповедта за седемдневна карантина при влизане в страната. На случаен принцип обаче ще се попълват анкетни карти и ще се правят тестове за коронавирус.

До обед стотици леки автомобили от България, Румъния и Сърбия чакаха Гърция да отвори границата си за туристи. Много от хората не знаеха, че заповедта за седемдневната карантина се отменя на обяд. Полицията спираше повечето леки коли на километър преди граничния пункт, за да няма струпване. Заради километричните задръствания трафикът беше освободен с час по-рано и автомобилите тръгнаха в 11 часа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.