Опашка за войнишка боб чорба
5

Опашка за войнишка боб чорба

Дъждът не спря хората да опитат променен ли е вкусът му от казармата

Дълга опашка от желаещи да опитат войнишката боб чорба, приготвена от полеви готвач, се изви в Националния военноисторически музей. И дъждът не успя желаещите да дегустират гозбата. Възможността за посетителите на музея е част от програмата му за Деня на храбростта и Празника на Българската армия.

Войнишката боб чорба се сготвя на полева кухня, която е на бойното поле може да изхрани в първо, второ и трето 300 души. Днес обаче казаните обаче успяха да нахранят 900 души, обясни полевия готвач сержант Андрей Иванов, който е с две мисии в Ирак и Босна и Херцеговина.

„Военният боб е най-вкусен, всички знаят това. Продуктите са от извора, нямат ГМО. Кураж да имаш, сърце, любов и всичко става.“,

разкри той за тайната на гозбата си. Сержант Иванов обясни, че първо се приготвят продуктите, след това казаните се пълнят с вода, боб, моркови, лук, чушки и подправки и се оставят да врат, а накрая се прави и запръжка. Полевият готвят разкри, че боб чорбата не е единствената любима храна на военните. „Винаги, когато тръгнем на занятие приготвяме боб и друсан кебап в менюто.“, каза сержант Иванов.

Първите чакащи на опашката обясниха, че са заели местата си още преди 11 ч. Изсипалият се проливен дъжд малко преди да започнат да раздават войнишката чорба не ги изплаши и пазеха своя ред, за да дегустират гозбата. „Не сме яли войнишки боб, трябва да го опитаме и да видим дали е различен от другия“., сподели Калоян Иванов. Дена преди празника той вече бе обиколил музея, но днес се върна само за да опита вкуса на чорбата. „Вчера дойдох да разгледам музея, уникална сбирка. Днес дойдохме да видим майсторлъка на войнишкия готвач“, сподели още той. Други пък бяха дошли, за да

видят дали военна гозба е се е променила на вкус от времето, когато са били в казармата.

„Не съм го ял от 22 години, трябва да пробваме, за да видим дали е същият“, Анатолий Дейнински. Той сподели, че бобът в хубав, но не може да определи дали се е променил на вкус. „Нямам спомен дали е същият, но е вкусен“, каза още Анатолий.

Освен боб чорбата, посетителите бяха привлечени и от възможността да се качат на пилотската кабина на транспортен хеликоптер МИ-8 и в отделенията за управление на ракетен комплекс 2К 52 Фрог „Луна-М“ и подвижен радиовисотомер ПРВ-11 „Вершина“.

Опашки от малчугани имаше и пред МИ-8.

„На децата им хареса много. Те това и чакат, жалко че ни заваля, не успяхме да всички да се качим, но догодина пак ще дойдем.“, сподели една от майките, чиито хлапета успяха да се качат в пилотската кабина. Други обаче разказаха, че дългата опашка пред военна машина ги е отказала и ще дойдат отново.

Всички имаха възможност да разгледат безплатно най-новата изложба в Музея – „На борда на флотската история“, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България, както и да се запознаят с малко известни предмети, документи и художествени произведения от фондовете музея. Месенето на гергьовденски хляб, който да украсят с орнаменти от тесто също бе сред атракциите за посетителите. За музикалното настроение на публиката се погрижиха Представителният духов оркестър на Сухопътни войски и Представителният фолклорен ансамбъл „Шевица“, който представи магията на българските народни песни и танци и поведе празнично гергьовденско хоро.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.