Опакованата Триумфална арка озадачава туристите в Париж
4

Опакованата Триумфална арка озадачава туристите в Париж

Изложба за българския период на Кристо се откри в БКИ във френската столица

Озадачени туристи в Париж реагират със смесица от изненада и пренебрежение, когато установят, че Триумфалната арка е опакована, съобщи Reuters.

Работници в продължение на няколко дни обвиваха 50-метровата арка от 19-и век в сребристосини блестящи платна от рециклируема синтетична материя по проект на родения в България визуален артист Кристо.
Честър Хърсман, турист от Нидерландия, сравни опаковането с тоалетна хартия. "Съпругът ми не е виждал Триумфалната арка, затова го накарах да върви пеша дотук 3 километра и сега не е много доволен", каза Андреа Стютсман от Колоадо, САЩ. Британският посетител на Париж Джак Силкстоун пък се опитва да разбере къде започва и къде свършва художествената творба. "Чакайте, това ли е истинската инсталация, или правят нещо под него?", пита той.
Инсталацията, която ще бъде официално открита утре, се осъществява под ръководството на Владимир Явашев, племенник на Кристо. Завършването на проекта е обещание, което той е дал пред чичо си.
Междувременно в галерията на Българския културен институт в Париж вчера бяха изложени 30 рядко показвани досега произведения на изкуството, фотографии и факсимилета, посветени на ранните години на световния артист. „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е документална експозиция, която разказва историята на фамилия Явашеви, най-ранните години на детето Кристо и първите художествени изяви на младия артист.

Събитието е рядък шанс за жителите и гостите на града да надникнат в част от биографията на артиста, която светът малко познава – неговия „български период“. Куратор на изложбата е директорът на Дома на хумора и сатирата Маргарита Доровска, а автор на текстовете е журналистката Евгения Атанасова-Тенева.

Сред експонатите има лични снимки, предоставени от членовете на семейството, както и документи от българския Държавен архив и други институции. Показани са ранни произведения на Христо Явашев от студентските му години и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Изложбата проследява формирането на Кристо като един от най-разпознаваемите артисти новатори в изкуството на ХХ и ХXI век, преди на 21 той да поеме сам по рискования път на художник емигрант отвъд Желязната завеса.

„Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е съвместна инициатива на Музея на хумора и сатирата в Габрово и Българския културен институт в Париж с подкрепата на Община Габрово и Министерство на културата. Експозицията ще може да се види до 30 ноември. Тя е адаптация на проекта „Роден в Габрово“, показан в Габрово през 2017 г. и в София през 2019-а. „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е част от инициативите за създаване на център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” в родния град на артиста. В началото на тази година беше решено той да се помещава в сградата на бившия Техникум по текстил .

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.