ГЕРБ и патриотите се разбраха за ДДС-то

ГЕРБ и патриотите се разбраха за ДДС-то

Няма напрежение в управляващата коалиция

ГЕРБ и ПГ на "Обединени патриоти" се разбраха за ДДС-то. Това стана ясно от думите на съпредседателят на ПГ на ОП Искрен Веселинов, който даде брифинг в НС заедно с Христиан Митев. Веселинов отгвоори на въпрос дали има напрежение между коалицията във връзка с отхвърлянето на законопроекта на "Обединени патриоти" за ДДС на комисия.

От своя страна Веселинов поясни, че преди час е имало коалицонен съвет. По думите му текстовете са изгладени, отхвърлянето на законопроектите на НФСБ и ВМРО не било с цел провокация или създаване на напрежение, просто трябвало да остане един проект, иначе се губело време. "Трябва да се прави сборен законопроект. Не е важно дали щебъдат приети конкретните законопроекти, важно е духът им да остане в крайния вариант, който ще се формира между първо и второ четене", допълни още Веселинов. Той уточни, че ваучери има и в основния законопроект и добави, че ДДС ще бъде 9% за книгите, учебниците и реторантьорксите включително кетериг, когато се осъществява от заведение, което е регистрирано по категориите, които са в Закона за туризма. 

Преди това той обяви, че патриотите са изготвили законопроект в защита на физическите лица, изпаднали в неплатежоспособност. Стана ясно, че законопроектът е готов, но няма да бъде внесен в деловодтсвото сега, а след като приключат всички карантинни мерки ще бъде обсъден широко с всички парламентарни групи. Проектът бил сред основните приоритети на групата през започващия политически сезон. 

Те искат да се справят с казуса за вечния длъжник и дълговото робство. По думите му продължавали усилията си в тази посока. Веселинов отчете, че сега в помощ на патриотите идвала и европейска директива.

"България и Хърватска са единствените държави в Европа, които не защитават длъжниците", каза той и добави, че след коронавируса очаквал бум на длъжниците. 

От думите му стана ясно, че няма да се освобождават от дълг кредитни милионери, а Законът ще се отнася за хората, теглили кредит до 200 хиляди лева. От защита щели да могат да се ползват добросъвестни лица, а в законопроекта било посочено, кога едно лице не било тскво, а именно неговото задължение втзбиклно в резултат на дминистративно нарушение, извършено престъпление, действия, които са насочени срещу увреждане на кредиторите. 

Митев обясни, че изпадането в неплатежоспособност е една от предпоставките за производство по предоставяне на защита. "Искам да подчертая, че не е производство по несъстоятелност на физическо лице, каквито проекти и идеи имаше, а по-скоро производство с охранителен характер, където имаме засилено служебно начало, т.е. съдът се грижи основно за протичане на производството и следи за това дали фактите и обстоятелствата в него са истински", каза той. По думите му освен това лицето да има задължение в размер най-малко пет минимални работни заплати за период от 3 години през последните 5, то трябва да е получавало доход, било трудово възнаграждение, било доход по граждански договор. 

Имало мерки, удовлетворяващи и кредиторите, като бил въведен срок от един месец за приключване на производството. "Няма да има нанесени щети на банките", смята Искрен Веселинов, а колегата му Митев бе категоричен, че нямало да се натоварят съдилищата допълнително. 

Попитан как ще коментира оставането на мониторинговия доклад на ЕК спрямо България, Веселинов отговори: "Ние сме го коментирали многократно като изключително негативна тенденция и двоен стандарт в рамките на ЕС. Не виждам какво повече може да кажем по тази тема".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.