ОП със закон за допълнителна  помощ на пенсионерите

ОП със закон за допълнителна  помощ на пенсионерите

Депутатите от ОП внесоха закон за защита на правата и интересите на възрастните хора. Това обявиха депутати от партията по време на брифинг в НС.

По думите на Александър Сиди, това, което са направили е да обединят текстовете в един нормативен акт на тази група хора, тъй като били пръснати по множество закони. 

Основните идея на закона са да гарантират нормален и достоен начин на живот на възрастните хора, чрез приемането им в общности. Той обясни, че се създава съвет на старейшините във всяка община, който съвет ще защитава правата на възрастните пред местните власти. 

Сиди обясни, че втората част на закона се отнася до достойно то заплащане на тези хора.

От думите му стана ясно, че с този закон се гарантира възможността на българските граждани да получават допълнително материални стимули от държавата до размера на прага за бедност. "Това е една минимална издръжка от държавата, която да допълва получените доходи до официалната линия за бедност в страната", добави той.

"Законът ще дава държавна помощ на възрастните, която ще допълва пенсиите им до минималния праг на бедността. 346 лева трябва да е минимумът от средства, с които да разполага всеки пенсионер", заяви от своя страна Валери Симеонов.

Той припомни, че това е обща цел, задача и предизборен ангажимент на ОП. Също така  лидерът на НФСБ похвали депутатите от ВМРО, които подготвили закона.

Симеонов поясни, че няколко пъти е правен опит да бъде прокаран закона, но в малката коалиция не се приемала радушно идеята. Сега в новия състав на групата нещата тръгнали, според него. По думите на съпредседателя на ОП Искрен Веселинов след като се приспаднат другите плащания, годишно тази мярка ще струва около половин милиард лева на бюджета.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.