Патриотите оттеглиха предложението за 6 млн. лева партийна субсидия

Патриотите оттеглиха предложението за 6 млн. лева партийна субсидия

Обединени патриоти оттеглиха текстовете за промени в Закона за политическите партии, които бяха внесени вечерта във вторник, 2 юни. Текстовете предвиждат максималният размер на партийната субсидия да бъде 6 милиона лева годишно. 

При приемането на бюджет 2020 ГЕРБ подкрепиха увеличението на партийните субсидии на 8 лева, като се запази  и частното финансиране. Патриотите предлагат да се сложат и лимити на субсидията в размер на 6 млн.лева. Според законопроекта дарението на физическо лице към определена партия не трябва да надхвърля 10  000 лева на година. В хода на пленарния ден Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ на ОП обясни, че са оттеглили законопроекта след консултация с колеги.

"На един председателски съвет, създавайки работна група за изборния кодекс, се уговорихме да се създаде работна група за финансирането на партиите и допуснахме грешка с внасянето на законопроекта. Просто го бяхме забравили. Може би има неща, които ще поправим в законопроекта, но искаме да е консенсусна тема финансирането на партиите. След като чухме мнението на колегите, наложи се да се съобразим с нещо, което е правилно. Търси се консенсус. На следващия председателски съвет ще поставим въпроса за Изборния кодекс и финансирането на псртиите. Ние не се отказваме от идеите си по никакъв начин", заяви Веселинов.

Междувременно лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира защо е оттеглен законопроектът за политическите псртии. "Ние внесохме нашето предложение, което е свързано със Закона за политическите партии в което основният нов елемент е ограничаването на правото на финансиране от юридически лица и от фирми. Имахме политически съвет с ръководството на ГЕРБ и ВМРО обсъдихме въпроса и по тяхна молба и по тяхно настояване решихме да изтеглим този законопроект и да го внесем, когато получим по-широко съгласие", каза Симеонов.

"Засега ще направим консултации с другите политически партии, за да може да не се превръща в говорилня по толкова важна тема, чувствителна за обществото. Нашето предложение беше да отпадне правото на финансиране от бизнесубекти, юридически лица и еднолични търговци да се ограничи макс размер на субсидията до 6 милиона лева", каза още Симеонов.

"Възможно е да няма таван на субсидията но в коалицията се разбрахме да потърсим по широко съгласие. Ще обсъдим и с опозицията", каза Симеонов като допусна, че могат да се направят някои компромиси с текстовете.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.