ООН: Светът е заплашен от „четиримата конници на Апокалипсиса“

ООН: Светът е заплашен от „четиримата конници на Апокалипсиса“

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви пред Генералната асамблея, че светът е изправен през заплахата на „четиримата конници на Апокалипсиса”, съобщава АП.

„Виждам сред нас четирима конници – четири надигащи се заплахи, които ще подложат на опасност постигнатия напредък през XX век и ще създадат опасност за възможностите на XXI век”, заяви той.

Първият конник е „високото геостратегическо напрежение”. Гутериш обърна внимание на нарастващата ядрена заплаха и подчерта, че международните конфликти предизвикват страдания сред хората.
Вторият конник е климатичната криза. Според генералния секретар, средната температура в световен мащаб се е увеличила и милиони видове животни са заплашени от изчезване.
Третият конник е „растящото глобално недоверие” – в световен мащаб пада доверието в политическите институции, двама души от всеки четирима живеят в страни с растящо неравенство. Все повече хора започват да се съмняват в ползата от глобализацията.

Последният конник, според Гутериш, е „тъмната страна на цифровизацията”. Генералният секретар подчерта, че новите технологии се използват за престъпления, за разпалване на омраза, разпространение на невярна информация и експлоатация на хората.
Четиримата конници на Апокалипсиса са споменати в „Откровение на Йоан”, 6:1-8. Те са описани като Завоевателя, Войната, Глада и Смъртта и са предвестници на Страшния съд.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.