ООН предупреди за недостиг на храни в 27 държави

ООН предупреди за недостиг на храни в 27 държави

Пандемията от коронавирус заплашва с продоволствена криза 27 държави в света, пише в съвместен доклад на Световната организация по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и Световната продоволствена програма (WFP).

Пандемията е изострила вече съществуващото положение с глада в тези страни. В списъка са включени държави от различни региони – Азия, Централна Америка, Близкия Изток и Африка. Така наречените „горещи точки“ са изложени на висок риск от влошаване на продоволствената сигурност в близките месеци, включително и от увеличаване броя на лицата, страдащи от остър глад.

Тези държави и по-рано са страдали от високо ниво на недостиг на храни и остър глад заради различни обстоятелства и стресови фактори като икономически кризи, нестабилност, липса на сигурност, екстремни климатични явления, вредители по растенията и болести по животните.

В тази група държави са включени Афганистан, Бангладеш, Етиопия, Хаити, Сиера Леоне, Сомалия, Йемен и Зимбабве. Сега те се намират начело в класациите и понасят цялата тежест на пагубното въздействие на COVID-19 върху продоволствената система, която по време на здравната криза разпалва и гладна криза.

В доклада се описват четири причини, водещи до остра форма на липса на продоволствена безопасност: спад в нивото на заетост и възможност за доходи при ръст на цените на храните в много от „горещите точки“; прекъсвания, свързани с противодействия заради пандемия; рязък спад на държавните приходи; политическа нестабилност и разпалване на конфликти, подхранвани от пандемията.

В опит да се противопостави на тенденциите, ФАО обяви днес отново увеличение на необходимите помощи до 428,5 млн. долара в рамките на Глобалния план за хуманитарна реакция на ООН на пандемията от COVID-19.

Според генералния директор на организацията, ако се започне да се действа „сега и в нужните мащаби“, все още няма да бъде късно да се предотврати най-тежката от десетилетия продоволствена криза.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.