ООН: Пандемията сви миграцията с 30%

ООН: Пандемията сви миграцията с 30%

Пандемията от коронавирус е забавила глобалната миграция с близо 30 процента, около два милиона по-малко хора от предвиденото са мигрирали между 2019 и 2020 г., се казва в доклад на ООН.

Около 281 милиона души живееха извън страната на произход през 2020 г. Докладът, озаглавен „Международна миграция 2020“, показва, че две трети от регистрираните мигранти са живели само в 20 държави, като САЩ са начело на списъка, с 51 милиона международни мигранти през 2020 г.

Следват Германия с 16 милиона, Саудитска Арабия с 13 милиона, Русия с 12 милиона и Великобритания с 9 милиона.

Индия оглави списъка на страните с най-големи диаспори през 2020 г., тъй като 18 милиона индийци живеят извън своята родина.

Други страни с голяма транснационална общност са Мексико и Русия, всяка с по 11 милиона, Китай с 10 милиона и Сирия с 8 милиона.

През 2020 г. най-големият брой международни мигранти пребивава в Европа – общо 87 милиона.

Почти половината от международните мигранти са пребивавали в региона, от който идват – Европа е с най-голям дял от вътрешнорегионалната миграция. Седемдесет процента от мигрантите, родени в Европа, живеят в друга европейска държава.

Бежанците представляват около 12% от всички международни мигранти, се казва в доклада, като около 80% са се заселили в страни с ниски и средни доходи. 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.