ООН: 1 на всеки 3 деца в света се трови с олово

ООН: 1 на всеки 3 деца в света се трови с олово

До 800 милиона деца по света се тровят с олово от водата и въздуха, предупреди ООН в специален доклад за “мащабната и неизвестна досега” криза в здравеопазването, предаде АФП.

Смята се, че едно на всеки три деца има нива на олово – мощен невротоксин – в кръвта си, които изискват незабавни действия за предотвратяване на дълготрайни щети, се твърди от детския фонд на ООН.
„С малко ранни симптоми, оловото мълчаливо опустошава здравето и развитието на децата, с евентуални фатални последици“, заяви Хенриета Форе, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.
Излагането на олово в детска възраст води до редица поведенчески проблеми, както и до увреждане на бъбреците и сърдечно-съдови болести по-късно в живота.
Проблемът, който се среща изключително много в Южна Азия, струва на страните с нисък и среден доход почти 1 трилион долара.
Замърсяването с олово идва от различни източници, включително пещи на открито, боя и бензин. Оловни тръбопроводи в много страни отлагат също опасни нива на химичното вещество в запасите от питейна вода.
В доклада на ООН се казва, че водещ източник на токсина са нерециклирани или неправилно изхвърлени автомобилни акумулатори. В страните, в които отравянето с олово в детска възраст е най-разпространено, броят на превозните средства на пътя се е удвоил от 2000 г. насам.
Анализът на поглъщане на олово в детска възраст е извършен от Института за оценка на здравните показатели, водеща световна здравна изследователска група, частично финансирана от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Той установява, че докато нивата на оловно съдържание в кръвта на децата в по-богатите страни намаляват през годините, в по-бедните страни проблемът се е увеличил драстично.
„Добрата новина е, че оловото може да се рециклира безопасно, без да застрашава работници, техните деца и околните квартали“, казва Ричард Фулър, президент на благотворителната организация, която ръководи проучването.
Той каза, че икономическата и социалната възвръщаемост от инвестирането в намаляване на замърсяването с олово може да бъде “огромна”.
“Подобрено здраве, повишена производителност, по-висок коефициент на интелигентност, по-малко насилие и по-светло бъдеще за милиони деца по цялата планета”, каза Фулър пред АФП.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.