Онлайн търговец с такса Covid-19 за плащания с кеш

Онлайн търговец с такса Covid-19 за плащания с кеш

Интернет сайт, предлагащ доставка на стоки чрез куриер, е събирал незаконно допълнителна такса Covid-19. При доставка на стоки търговецът искал допълнително пари за обработка на плащане в брой заради повишен риск от заразяване с коронавирус.

Заради случая Софийската градска прокуратура (СГП) е възложила незабавна проверка от Комисията за защита на потребителите и Националната агенция за приходите през целия период на обявеното извънредно положение в страната.

Поводът за нея е необходимостта от предприемане на мерки за предотвратяване на незаконно облагодетелстване от страна на некоректни търговски субекти, извършващи спедиторски, куриерски и други подобни дейности, свързани с доставки на пратки на територията на столицата.

Контролните органи ще установяват наличие на некоректни практики, чрез които потребителите се задължават да плащат неправомерни допълнителни такси. Ще се извършват контролни заявки и тяхната доставка с цел установяване на начислени такси и утежнения, имащи извънреден характер.

При констатиране на порочни практики следва да бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения и да се сезира прокуратурата. Разпоредено е извършване на проверки на всички фирми, извършващи куриерски и спедиторски услуги в София.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.