Онлайн продажбите ускориха търговията на дребно

Онлайн продажбите ускориха търговията на дребно

Купуваме повече дрехи и обувки

Динамиката в онлайн търговията, както и тази с облекло и стоки за бита, са повишили търговските обороти през август. Продажбите на дребно през летния месец са нараснали с 2% спрямо същия период на миналата година. Това е повишение за трети пореден месец от началото на годината след спадовете от зимните месеци и пролетта.

От предварителните сезонно изгладени данни за август на Националния статистически институт (НСИ) се вижда, че оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени намалява с 0,3% спрямо предходния месец, съобщи Investor. bg. През последния летен месец на годишна база оборотът нараства при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3,6%), с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 2,0%) и с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0,9%). По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетен при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 11,3%, при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 8,5%, и търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 5,7%.

Спад е регистриран при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - със 7,1 на сто. Спрямо предходния месец се наблюдава намаление на оборота при търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 0,6%, и търговията на дребно с нехранителни стоки - с 0,5%.

При търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетено увеличение - с 0,2%. По-съществено увеличение се отчита при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0,6%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.