0

Е лектронна платформа за продажба на български плодове, зеленчуци, меса и сирена слага край на секирата за доставки от куриерските фирми. От общинското дружество „Възраждане“ съобщиха, че вече действа електронна платформа, от която софиянци могат да си поръчват сочни български домати и зарзават, телешко и краве масло от производители от цялата страна. Цените на доставките до врата за цялата столица са 6 лв., независимо от количеството, което си заявил.

Електронна платформа за продажба на български плодове, зеленчуци, меса и сирена слага край на секирата за доставки от куриерските фирми. От общинското дружество „Възраждане“ съобщиха, че вече действа електронна платформа, от която софиянци могат да си поръчват сочни български домати и зарзават, телешко и краве масло от производители от цялата страна. Цените на доставките до врата за цялата столица са 6 лв., независимо от количеството, което си заявил.

Освен с наложен платеж, скоро ще може да се заплаща за услугата и по банков път.

Облекчение

Очаква се електронната платформа да се превърне в истинско облекчение както за българските земеделци, така и за клиентите. Проучване на „Телеграф“ установи, че досега кошницата с поръчани от страната екозеленчуци и доставена от куриерските фирми беше истинска ценова секира. Така няма и пет кг общо домати, краставици, лук и подправки излизаха близо 30-36 лв. доставка до дома. Това практически правеше непродаваем зарзавата на баба.

Пелевун

Радосвета Чобанова, пиар на най-старото тържище, обясни, че организацията така е направена, че в нея разходите за транспорт на самите фермери да са максимално облекчени. Един от проблемите е, че особено тези, които не отглеждат в индустриални количества не могат за ден да събират тонове зарзават, защото градините са малки. Именно това е една от причините мечтаният за фермерите столичен пазар да е недостъпен за тях Какъвто е например случая с Теменужка Матева от село Пелевун, Ивайловград. Производителката разказа, че наблизо няма нито един голям град, който да поеме продукцията и която е биологична. В същото време, за да стигне столицата, парите за транспорт не само ще изядат печалбата й, а няма да могат да покрият разходите й. Така тя и такива като нея са обречени в най-добрия случай да спрат да произвеждат.

Фермери

В момента платформата работи със седем фермери на пресни плодове и зеленчуци от различни части на страната. Предстои да се обхванат всички желаещи производители. Вероятно ще се организира транспорт от дружеството, което да обира в определени дни на седмицата набраните овошки и зарзават в близките по едно направление ферми. Повечето от тях са поискали ден в седмицата, в който да подсигуряват продукцията, предвид по-малките количества. Това е един от вариантите, каза Радосвета Чобанова. Тя каза също така, че има и производители, които сами си докарват стоката, но всичко е въпрос на разбиране.

Млади и заможни

Една от целите на онлайн платформата е да обхване най-заетия в работа сегмент от пазара според Драгомир Димитров, шеф на „Пазари Възраждане“. Това са млади хора, както и тези в зряла възраст, които трудно могат да стигнат до Женския пазар, предвид заетостта си, но пък искат да консумират пресни български продукти. Обещанието на организаторите е доставката да стига за не повече от 24 часа до дома на клиентите.

Боб и тиквички

На този етап седем са фермерите и един кооператив, които предлагат продукти онлайн. Сред тях са Ангел Касабов от с. Доспей, Самоковско, Александър Александров от с. Крислово, Пловдивско, Георги Спасов от с. Рогош, Пловдивско, Зорка Павлова, с. Петърч, Станимир Даскалов, с. Тополица, Виолета Найденова, с. Чепинци, Робърт Филипов от с. Долна баня, и един земеделски кооператив - „Земя 2012“ от Югоизточна България Те продават дистанционно пресни краставици, розови и червени домати, картофи, лук, зеле, моркови, зелен и зрял боб, чушки, тиквички, лук, малини, къпини, ягоди, касис и др. Могат също така да се поръчат онлайн и екзотични плодове и зеленчуци от цял свят, които са осигурени от „Еко Софт Трейд“ ЕООД. Женски пазар е известен и с това, че близо 50 български производители предлагат своята продукция тук целогодишно.