Онлайн гризачите на хазната

Онлайн гризачите на хазната

Открай време данъчните водят неравна битка с търговците и всички други субекти, търсещи начини да не внасят дължимото в държавната или общинската хазна. Новите технологии и най-вече развитието на електронната търговия дадоха нови възможности и за укриване на приходи.

Онлайн гризачите на съвремието са нелегалните електронни магазини. Заради техните тарикатлъци всеки четвърти лев от десет лева остава невидим за данъчните, съответно не влиза в хазната. Заради тяхната хитрост бюджетът остава със стотици милиони назад всяка година, а кой знае? В бъдеще сумата може да се качи и на милиарди, изяждани от тези виртуални плъхове. Те са същите, дето в мрежата много знаят, винаги имат идеи, ама като ги потърсиш за отговорност, се изпаряват по-бързо от сутрешното кафе в чашата ти. Защото за какво ти е да плащаш данъци като добросъвестен гражданин и бизнесмен, когато можеш да минеш на „тънко“?

И до ден-днешен ми е трудно да разбера на какво се дължи това мислене в българина, граничещо с нулева гражданска отговорност. Нашенски манталитет ли е, балканско мислене ли е постоянно да искаш да си спестиш някой и друг излишен лев, да си прибереш някоя и друга прилична сума и да не плащаш налози. Или е липса на базисни познания по икономическа теория и финанси. Може и да е липса на познания за това, че една стабилна част от държавния бюджет на България е всъщност от данъци. Каквото и да е оправданието за тези миши изпълнения, трябва да осъзнаем, че укритите пари не са в полза, а в ущърб на нас самите. На нас, на децата ни, на внуците ни, на обществото.

Тук някъде очаквам някой „голям“ експерт да ми опонира и да каже, че в България данъците са високи, че ДДС-то излизало много скъпо, а плоският данък ни прибира значителна част от кинтите. Добре де, обаче ето че сега ДДС е намален три пъти за някои бизнеси (разбира се, най-засегнатите от пандемията). В същото време в други европейски страни единната ставка по ДДС е по 23-24%, а у нас - 20%. Дори да са ни високи данъците, то е въпрос на съвест да си ги плащаш.

Затова трябва да спрем тази вечна игра на мишка и котка, на гоненица със закона и на криене зад компютъра. От друга страна, малко е спорно кой точно е мишката в случая - електронните търговци или измамените граждани, дето си мълчат като първолак с двойка по български. Ако е гражданска отговорност на едни да плащат данъци, то е задължение на други да подават сигнали и да докладват за нередности, когато ги има. А не и ти като плъх да се покриеш и да се надяваш лошата котка - я данъчна, я електронна - да не си оголи зъбите срещу теб.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.