Онкоцентърът в Бургас с нова апаратура за откриване на тумори

Онкоцентърът в Бургас с нова апаратура за откриване на тумори

С нова съвременна медицинска апаратура разполага Онкологичният център в Бургас. Това са три апарата, които ще осигуряват диагностика, лечение и последващо наблюдение за онкологични заболявания. Апаратурата ще бъде монтирана от инженери от Германия, съобщиха от Община Бургас.

Началникът на лабораторията "Клинична дозиметрия" в Онкологичния център д-р Николай Муткуров обясни, че новите апарати са за хибридна образна диагностика и ще могат едновременно в цялото човешко тяло да определят къде има туморен процес, колко е разраснал и как да се излекува.

"Апаратът позитронен емисионен томограф може да определи в човешкото тяло къде има туморни образования или метастази, най-вече в меките тъкани. Освен това, има пряко отношение към диагностиката и лечението на заболяванията", каза д-р Муткуров.

Другият апарат с помощта на радиоактивни източници ще определя разсейките или туморите в костите. С него може да се диагностицират различни тумори. Апаратът е от най-ново поколение и разполага с два детектора за локализиране на всички видове ракови заболявания. Третият апарат ще бъде монтиран в операционна зала. С него ще се лекува карцинома на шийката на матката при жените и на простатната жлеза при мъжете.

"И двете заболявания са много злокачествени, а лечението ще бъде в имплантиране по оперативен начин на радиоактивен източник или в самия карцином или непосредствено до него, който ще унищожи туморния процес", каза д-р Муткуров.

Преди да бъде пусната в експлоатация, в рамките на месец, с апаратурата ще се извършват тествания с Агенцията по ядрено регулиране. В понеделник в Онкологичния център в Бургас ще пристигне и нов 5 D скенер, който също ще бъде монтиран и тестван, преди въвеждането му в експлоатация.
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.