Омбудсманът: Законът за домашното насилие да мине през НС още този мандат

Омбудсманът: Законът за домашното насилие да мине през НС още този мандат

През 2020-та съдилищата са издали 3 057 ограничителни заповеди

Омбудсманът Диана Ковачева настоява законопроектът за защита от домашното насилие да бъде разгледан от НС още в рамките на този мандат. Това стана ясно от думите на самата Ковачева по време на онлайн обсъждане на промените, предлагани от правосъдното министерство, съобщава "Фокус". 

Ковачева изтъкна, че обществото реагира на тежките форми на насилие, но за нея като като обществен защитник е важно да не се забравя, че меките форми на насилие, които не оставят синини, също имат масов характер и се прилагат от и спрямо двата пола. Тя цитира изследвания,  според които над 5 % от жените и 4% от мъжете са били жертви на психологическо насилие. 

"Трудностите са свързани с факта, че пострадалите често мълчат. Те не говорят за тормоза, на който са подложени и проблемът излиза на повърхността само тогава, когато има жертви: преки или косвени“, допълни тя.

По думите на Ковачева решенията на проблемите с домашното усилие си прокарват път трудно. Според нея, за да бъдат работещи, е необходимо законовите текстове да се ползват с обществена подкрепа и доверие и да успяват да гарантират закрила, превенция, както и механизми за недопускане на злоупотреба с права. „Трудното доказване на домашното насилие също е пречка пред правоприлагащите органи и неразбирането, неподготвеността, липсата на координация и неефективността на компетентните институции често се отразяват фатално върху жертвите“, допълни омбудсманът.

Тя призова да отпадане на системността от НК  като условие за квалифициране на деянието, извършено в условието на домашно насилие.„В момента, за да бъде наказан насилникът по-тежко, трябва да има поне три регистрирани акта на насилие. Това невинаги е възможно. Понякога насилието може да отнеме човешки живот от първия път и да доведе до осакатяване на пострадалото лице. Смятам, че трябва всички инкриминирани форми на домашно насилие в Наказателния кодекс да бъдат дефинирани така, че да може онези, които нарушават, да бъдат ефективно наказани“, обясни тя. По думите й по данни на МВР през 2020 г. българските съдилища са издали 3 057 ограничителни заповеди, като 349 от тях са за насилие, упражнено спрямо мъже, 898 за насилие, упражнено спрямо деца, 2 500 са спрямо жени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.