Омбудсманът: Всеизвестен е тормозът на колекторските фирми

Омбудсманът: Всеизвестен е тормозът на колекторските фирми

Всеизвестен е тормозът на колекторските фирми спрямо техните длъжници. Трябва да се приеме закон за личния фалит. Повечето длъжници имат повече от едно задължение. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева пред БНТ.

Тя описа какви са оплакванията: „Подканването от страна на колекторските фирми се изразява в това гражданите да признаят своя дълг. Карат ги да подпишат документ.“. Има проблем с разсрочването на дълга, защото колекторските фирми приканват това да се направи, а от него следва нов падеж и нова давност: „Съветвам хората нищо да не подписват без да са се консултирали с адвокат.“.

Според нея трябва да има закон за колекторските фирми и фирмите за бързи кредити. Диана Ковачева информира, че длъжникът трябва да възрази пред съд: „Самите фирми нямат полза от това да трупат длъжници, които не могат да си изплатят дълга.“

Тя беше категорична, че когато изтече давността, не се заличава самото задължение от кредитния регистър: „Проблемът е, че тези дългове не изчезват. Изчезва правото да ти изискват тези суми.“.

Ковачева приветства създаването на закон за личния фалит. По този начин длъжниците имат право да откажат да подписват споразумение с колекторските фирми, което довежда до нов падеж.

Тя каза, че хората често не разбират, че са съдени, а това е проблем. Според нея трябва човек да бъде отписан от адреса, на който вече не живее, защото това предизвиква объркване в лепенето на бележки за дължими суми.

Омбудсманът остро възрази  срещу събирането на глоби на граничните пропускателни пунктове: „Събирането на глоби нарушава права.“. Според нея МВР в момента иска да връчва актове на границата, но това нарушава правото на защита. По този начин се възпрепятства правото да напуснеш страната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.